Зафиров: Най-логично е БСП да води процесите в социалния сектор

Зам.-председателят на БСП е оптимист, че коалицията може да изкара пълен мандат

08.12.2021 | 21:08 Редактор: Теодора Патронова

Кои министерства е готова да поеме БСП в новото управление? 

"Призовавам нашите сънародници да проявят още малко търпение. Надявам се в рамките на днешния или до края на утрешния ден да имаме готово завършено споразумение между всички участници в бъдещия коалиционен формат. Ние бяхме готови с нашите забележки още в понеделник, затова бяхме насрочили и заседание на нашия Национален съвет, на който да разгледаме споразумението и да излезем с окончателни решения. За съжаление, поради забавяне в комуникацията с останалите партньори, се наложи да отложим с ден-два подписването", коментира зам.-председателят на БСП по коалиционната политика Атанас Зафиров в "Денят ON AIR". 

Той отбеляза, че заради упоритата работа в последните дни забележките биха били само редакционни. Зафиров се надява до края на седмицата да се проведе заседание на Националния съвет на БСП и до петък да има подписано споразумение. 

"Самото споразумение е в три части. То включва политическа рамка, в това число и структура на Министерския съвет. В експертната рамка са обобщени резултатите от всички 18 експертни групи. Третата част е законодателната рамка. Законопроектите, които са безспорни и са заложени в работата на бъдещето управляващо мнозинство. Там имаше известно забавяне, тъй като част от бъдещите законопроекти не бяха отразени в първоначалния вариант. На практика всички компоненти от това споразумение в голяма степен са изчистени и затворени. Вървим към подписване", обясни зам.-председателят на БСП пред Bulgaria ON AIR

Зафиров подчерта, че няма да има Министерство на държавните предприятия, което да бъде в сферата на БСП и добави, че министерството ще се казва Министерство на икономиката и индустрията. Той заяви, че БСП има експертиза в тази област, но е рано да се говори за имена, докато не се изчистят самите политики. 

Зам.-председателят на БСП поясни, че има уговорка всеки от участниците в бъдещата коалиция да получи достойно полагащо се представителство в бъдещето управление. Според него, ако се приеме принципът всяка една партия да има вицепремиер, е логично и БСП да има такъв. 

"БСП от много време изработва експертиза във всички сектори. Неслучайно ние бяхме единствените с управленска програма за първите 100 дни. Аз съм удовлетворен, че голяма част от нещата, които бяха записани в тази промяна, намериха своето място в споразумението", изтъкна той. 

Зафиров обърна внимание, че е най-логично БСП да води процесите в социалния сектор. Зам.-председателят на БСП каза още, че е оптимист за това, че коалицията може да изкара пълен мандат от четири години. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК