Повдигнаха завесата пред новия кабинет, ще има петима вицепремиери

Партиите все още не могат да изчистят техническите точки

08.12.2021 | 13:55 Редактор: Жаклина Иванова

Преговорите за съставяне на правителство буксуват. Партиите все още не могат да изчистят техническите точки, за да стане ясен финалният вариант на  споразумението и те да положат своите подписи.

Ясни са все пак още детайли около състава на бъдещото правителство. Открехва се завесата каква ще бъде структурата на бъдещия кабинет.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев обяви, че ще видим 5-ма вицепремиери - ще има от всяка една от партиите, които са в това коалиционно споразумение. От ИТН казаха, че е редно и те да имат представител като вицепремиер. Заговори се за името на Гроздан Караджов.

"Аз съм кандидатът на "Продължаваме промяната" за този пост. Но следва да получа покана след подписването на коалиционното споразумение", заяви Калина Константинова от "Продължаваме промяната".

Христо Иванов поясни и как "Демократична България" ще участва в бъдещия кабинет.  "Очакваме три места. Един от министрите ще е и вицепремиер", посочи той.

Левицата също разглежда последните корекции в документа. "Получихме един вариант рано тази сутрин. Разбираме, че в него има някои корекции", коментира лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова.

От ИТН са получили обновеното коалиционно споразумение рано тази сутрин. Според тях е редно и те да имат вицепремиер в следващото правителство.

"Конкретиката ще я видите във финалния вариант, това е работен вариант", изтъкна Любомир Каримански от ИТН.

От ГЕРБ вече заявиха, че вероятно няма да подкрепят кабинета. ДПС също коментираха темата днес.

"Ние не сме хора, които да поставя "червени линии". Ние сме диалогични и от дълги години разбираме от управление на държавата. Тази промяна, която се очаква, няма как да се случи без ДПС", подчерта Рамадан Аталай.

Надеждите на коалиционните партньори е те да положат подписите си под финалния документ до края на седмицата. В споразумението се очаква да бъде заложена точка, с която всяка една политическа формация да има по един съветник във всяко едно министерство.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК