Корнелия Нинова сяда за 1 г. на председателското място на НС

Четирите партии са се договорили за структурата на правителството

02.12.2021 | 08:25 Редактор: Теодора Патронова
Корнелия Нинова сяда за 1 г. на председателското място на НС

Председателят на Народното събрание да се сменя всяка година. За това са се договорили четирите формации, преговарящи за управленска коалиция -"Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". По тази схема всяка от формациите ще има председател на НС за година от мандата, ако бъде пълен.

Предвижда се първа на поста председател на НС да бъде избран лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Формациите вече са се договорили и за структура на правителството. Под премиера, който засега се очаква да е Кирил Петков, ще има само един вицепремиер. Към МС обаче ще мине агенцията за безопасност на храните, съобщава "24 часа".

Вицепремиерът пък ще е най-вероятно Александър Дунчев и ще надзирава Агенцията по горите, която става държавна, както и защитата на природата от екоминистерството, която също се вади от него и минава към МС.

Към министъра на финансите Асен Василев пък ще бъде придадено централното координационно звено по еврофондовете, което сега е в МС и Изпълнителната агенция за одит на европейските земеделски фондове.

В МВР, регионалното развитие, труда и социалната политика и отбраната няма да има промени. Към външното министерство вече ще са агенцията за българите в чужбина и дирекция "Вероизповедания" от МС. Към правосъдното министерство пък минава дирекция "Съдебна защита" от МФ. Засега не се предвиждат реформи и промени в образованието, здравеопазването и културата.

Екоминистерството обаче взима от икономиката управлението на "Еко Антрацит" ЕАД и "Екоинженеринг" ООД - фирми сега под шапката на Държавната консолидационна компания. Земеделското министерство пък ще вземе управлението и стопанисването на язовири от ДКК.

А АПИ от МРРБ отива към Министерството на транспорта и съобщенията.

Агенцията за научни изследвания от МС пък преминава на подчинение на Министерството на икономиката. То взема и фонда на фондовете от МФ. А държавната петролна компания се закрива.

Предвижда се и чисто ново Министерство на електронното управление, към което ще са дирекция "Добро управление" от МС, дирекция "Информационни технологии“ от МТИТС, Институт за публична администрация, дирекция "Модернизация на администрацията" от МС. Новото Министерство взима и надзора над пощите, агенцията по картография, ГРАО и агенцията по вписванията.

Няма промени в енергетиката, туризма и спорта засега.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 9 месеца
2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 9 месеца
А честито! Да не страда за поста в партията ;р Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 9 месеца
Брей как пък така само си се въртят Сигнализирай за неуместен коментар