Това ли са бъдещите министри?

Кирил Петков - премиер, Асен Василев - финансови министър, проф. Георги Михайлов може да смени Кацаров

19.11.2021 | 18:34 Редактор: Елеонора Танева
Това ли са бъдещите министри?

Вече са ясни имената на народните представители в 47-ото Народно събрание. А още преди старта на новия парламент, от първата политическа сила "Продължаваме промяната" започнаха преговори за бъдещия кабинет. Те ще продължат и през следващата седмица - с експертни разговори. Въпреки че от партията официално обявиха, че не са постъпвали предложения за министри, в медиите вече се завъртяха първите имена.

Очакванията са победителят във вота в неделя - "Продължаваме промяната", да има най-много министерски кресла – 7. 

Почти сигурно формацията ще предложи за министър-председател Кирил Петков. 

Асен Василев пък ще заеме един от най-важните постове - този на финансов министър. А икономистът Даниел Лорер най-вероятно ще поеме външната политика. Възможно е двама от сегашните служебни министри да запазят постовете си. Николай Денков – в Министерството на образованието, а Бойко Рашков - в силовото ведомство, но като част от квотата на БСП. 

Кадри на левицата може да поемат здравното и социалното министерство. За социален министър се спрягат имената на Драгомир Стойнев или Георги Гьоков. А в стола на д-р Стойчо Кацаров може би ще седне проф. Георги Михайлов - водач на червената листа в Благоевград. 

Лидерът на "Демократична България" - Христо Иванов е най-обсъжданото име за правосъден министър. А Борислав Сандов от "Зелените", който не стана депутат, вероятно ще застане начело на екоминистерството. 

Собственикът на една от най-големите куриерски фирми у нас - Николай Събев от "Продължаваме промяната", е най-вероятният министър на транспорта. Радослав Рибарски, водач на листата на "Продължаваме промяната" в Стара Загора, е спряган за министър на енергетиката. 

Стратегическият ресор "Икономика" може би ще получи "Има такъв народ" в лицето на Любомир Каримански, а юристът Пламен Абровски от партията на Слави Трифонов, се очаква да влезе в земеделското министерство. 

Все още не е ясно кой ще оглави регионалното министерство, както и министерствата на отбраната, културата, спорта и туризма. Няма информация и дали Виолета Комитова, Георги Панайотов и Велислав Минеков могат да останат на постовете си. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК