Видяхме ли сериозна политическа битка в дебата между Радев и проф. Герджиков?

Коментар на проф. Мария Пиргова и доц. Антоний Гълъбов

19.11.2021 | 21:31 Редактор: Искра Ангелова

Дебатът между Радев и Герджиков - ще обърне ли резултата на вота в неделя?

"От дебата спечели българският електорат, българските активни граждани, които видяха, че с политика в България могат да се занимават и хора с много високо образование. Видяхме сериозна политическа битка. А за скандала с Крим - мисля, че Радев искаше да каже, че в Крим живеят руски граждани, но е нормално в предизборна кампания всички държави да гледат внимателно България", каза политологът проф. Мария Пиргова в студиото на "Денят ON AIR". 

Тя смята, че това ще се изглади в най-скоро време.

"Репликата на г-н Радев беше напълно спонтанна, тъй като той е убеден в това. Той многократно го е изразявал. Репликата, че в Крим се вее руски флаг, не е от снощи. А по отношение на това къде живеят руски граждани - те живеят и по нашето Черноморие. За мен по-неприятно е съчетаването на два големи скандала, от които сме готови да неглижираме единия, но той ми изглежда по-опасен. След изказването на Карадайъ, в което той не призовава директно да се подкрепи проф. Герджиков, се появиха фалшиви новини, които бяха тиражирани много бурно", подчерта колегата ѝ - доц. Антоний Гълъбов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него истинският проблем е дошъл, когато Бойко Рашков е решил не само да покрие фалшивите новини, но и да ги превърне в легално събитие.

"Вътрешният министър на България си позволи да обвини Република Турция в това, че има влияние върху политическия процес у нас, позовавайки се на медии. Два часа по-късно външният ни министър покани на среща за разговор турския посланик. А една група от ентусиазирани привърженици на г-н Радев започнаха да замерят турското посолство с яйца и домати. Скандал, който е провокиран от желанието на един кандидат за президент да превърне фейк нюз във външна политика", коментира доц. Гълъбов.

По думите на проф. Пиргова етническият мир се намира в неприятна фаза.

"Отношенията на ДПС с Турция станаха много близки. От известното пътуване на Карадайъ при Ердоган и неговото изказване там, ДПС промени поведението си и явно чувства сериозна поддръжка от турския президент. Видяхме, че там се организираха едни перфектни избори, на които гласуваха хора, които не знаят български език. А точно такива перфектни избори могат да се организират, само ако турската администрация помага и ако тя има специални указания. България не може да остане настрана от подобно поведение", добави тя.

И посочи, че подобни проблеми с Турция имат и други страни.

"Виждаме как Ердоган ходи в Нидерландия, изказва се по предизборни въпроси в Германия, а това е недопустимо. България не може да не реагира. Бойко Рашков правилно реагира. А за хората, които протестираха пред турското посолство, в тях се разпознават футболни агитки на някои отбори. Това също е организирано", отсече проф. Мария Пиргова.

За нея по-силен в дебата е бил настоящият президент Румен Радев.

"Той беше възприел дебата изключително сериозно. Отговаряше на въпросите без шеги и заигравания, което правеше другият кандидат. Радев показа устойчивост", сподели тя.

А според доц. Антоний Гълъбов, Радев не е успял да защити тезата, напротив.

"Още в самото начало стана ясно, че той се чувства некомфортно в условия на диалог. През целия си мандат той е дал не повече от 2-3 интервюта. Много лесно е да говориш пред подбрани журналисти, където никой няма да ти възрази, много е лесно да изнасяш пламенни монолози. Но когато влезеш в условия на дебат и то с интелигентен човек - тогава картината става друга", категоричен е той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
йокин
преди 2 години
ЗАВИСИ,от коя гледна точка.На едни,се хареса,на други не.Президента,завършил,в САЩ,а кандидатът,пък е професор,учен. Сигнализирай за неуместен коментар