Радев и Герджиков: Най-важното е да имаме редовно правителство (+ВИДЕО)

Двамата кандидати за "Дондуков" 2 сблъскаха позициите си по редица теми

18.11.2021 | 20:36 Редактор: Тодор Петров

Двамата кандидати, които в неделя ще се явят на балотаж на президентските избори - Радев Радев и Анастас Герджиков, се обединиха зад тезата, че е изключително важно да бъде съставено редовно правителство.

"Редовно подканвам партиите да намерят пътя към диалога. Трябва да имаме редовно правителство. Цената трябва да бъде внимателно премерена. Този път партиите на промяната имат политическата инициатива. Правителство около ясна визия и експертна оценка как да се излезе от кризата. Ако няма компромиси в партиите, няма да се получи и този път", заяви президентът Радев Радев в предизборния дебат, който се проведе в ефира на националната телевизия.

"Нямам нужда от пост, кандидатирам се, защото виждам страната в кризи и разединена. Може да се обединим и заедно да намерим пътя. Най-спешното за България е да има работещо правителство и редовен кабинет. И 4-те партии се опитват да търсят общите неща, а не да търсят разделителни линии", коментира проф. Герджиков.

Президентът не е архитект на коалиции, отговори Радев на упрек на проф. Герджиков за несъставянето на редовно правителство след 45-ия и 46-ия парламент.

"Не се занимавам с партийно строителство. Поканих Петков и Василев да участват в служебния кабинет. Разкриха редица порочни схеми и слабости на предишното управление. Решиха да скочат в партийната политика - това е тяхно право и тяхна отговорност. Ако реша да създавам партия, аз ще застана отпред. Не мога да допусна да изтиквам други хора напред, когато имам кауза", категоричен бе действащият президент.

"Вчера в СУ е имало полиция, която е питала дали има хора, които купуват или продават гласове. Днес са дошли на проверка от ГД "Национална полиция" на проверка. Това ми се струва прекалено дори за вашия началник щаб Бойко Рашков", каза на свой ред Герджиков.

"Бойко Рашков не ми е началник щаб, МВР работи само по сигнали. Това, че се притискат купувачите на гласове и някои го възприемат като репресия, е за тяхна сметка. Трябва да се отървем от убеждението, че българските избиратели са крепостни", отвърна Радев.

"Благодаря на всички свободомислещи хора от ДПС. Въпреки указанията, много от тях гласуваха за мен. Ръководството отдавна ми иска оставката. Президентът не е политически неутрален, длъжен е да има мнение и политическа оценка. Взех отношение в критичен момент, когато българските граждани излязоха на улицата", каза още държавният глава.

По думите на Герджиков е плашещо да се говори за нова Конституция. По-плашещо било, че президентът Радев все още не е показал проекта за изменения в Конституция, за който отдавна говори. Не е нужно да има президентска република, за нас това е опасно, настоя проф. Герджиков.

"Мога да ви успокоя. В проекта на моя екип няма плашещи постановки, започва от гражданските права. Нямаше как да го внеса в неустойчив парламент", отвърна Радев, след което разясни какво съдържа проектът.

"Няма кой да разследва главния прокурор в момента и на практика той е несменяем", изтъкна Румен Радев.

"Личността на Иван Гешев може да е спорна, но истината е, че проблемът е в правилата. Мога да ви предложа 10 начина да намалим властта на главния прокурор", отговори Анастас Герджиков.

Двамата до известна степен препокриха позициите си спрямо казуса "Северна Македония в ЕС", но разминаванията им бяха големи относно Ковид кризата и противоепидемичните мерки. И Радев, и Герджиков признаха, че са ваксинирани срещу Ковид-19. Двамата имат коренно противоположни позиции спрямо "зеления сертификат".

Ректорът на Алма Матер разкритикува действията на служебния кабинет, назначен от Румен Радев, по отношение на справянето с пандемията.

"Тези решения вече се взеха, те са в ход и от днес данните на "Ройтерс" показват, че България е на първите места по спад на броя заразени. Това, което е проблем, е изоставане с ваксинацията", поясни Радев. Герджиков не беше съгласен с по думите му "тази розова картина". "Достатъчно е да видим броя на смъртността. Беше принуда да се ваксинират", заяви той.

Румен Радев подчерта, че парите на медицинските специалисти са увеличени, а болниците имат медикаменти. Герджиков го призова да слезе на земята, защото нито е вярно, че лекарите имат всичко, нито че са им дадени парите.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 2
Електра
преди 2 години
Не сме дорасли като народ за Презедент като Професор Герджиков, *** си заслужават каиша на диктатора Крадефф. Трябва да ни е ясно, че Балотажа е свирен мач в полза на Крадеф, само масово гласуване може да го спре . Не случайно той, тръгна като Мадуро с фалшификации, чрез машинния вот. Слави, Ристю и Г.нома, Мая и Капона, са марионетки, като Кирчо и Кокорчо, в ръцете на чорапа, с помощта на 80 процента от дебилният ни народ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
Крепостни ли сме ние
преди 2 години
В Европейска България не избирателите са крепостни, а комунистите, които мечтаят за Крепостна Евразия. Сигнализирай за неуместен коментар