Отзвук и от Брюксел заради изказването на Радев за Крим

Дипломатически искри между Киев и София

19.11.2021 | 17:33 Редактор: Искра Ангелова

Дипломатически искри между Киев и София. Причината - изказване на един от кандидатите за президент по време на снощния дебат.

Реакциите предизвика реплика на Румен Радев, който определи Кримския полуостров като част от Русия след анексирането му през 2014 година.

"Не чух от вас позиция по темата "Крим" - моята е, че Крим е украински, независимо от това какъв флаг се вее", заяви кандидатът за президент проф. Анастас Гердожиков.

"В момента е руски, какъв да е?" - отвърна Радев. 

Последва остър отговор. Според Киев думите на Радев са в разрез с позицията на София в подкрепа на суверенитета на Украйна. 

"Думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България, и са в остър дисонанс с официалната позиция на София. Очакваме българският президент Румен Радев да опровергае вчерашното си изказване", пишат от Министерството на външните работи на Украйна.

Привикан беше и българският посланик в Киев, който увери в подкрепата на България за териториалната цялост на Украйна. Отзвук дойде от Брюксел. Оттам не коментираха думите на Румен Радев, но припомниха позицията на блока относно Крим. 

А преди това и посланикът ни в Турция Ангел Чолаков беше привикан. Турската реакция идва след обвиненията, че страната има намеса в изборния процес и вътрешните работи на България.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК