Украйна реагира на думите на Радев за Крим, очаква президентът да ги опровергае

МВнР на страната привика посланика ни в Киев Костадин Коджабашев

19.11.2021 | 13:17 Редактор: Тодор Петров

Българският посланик в Киев Костадин Коджабашев е бил привикан тази сутрин във външното министерство на Украйна. Там му е предадено несъгласието с изказването на Румен Радев по време на снощния предизборен дебат с Анастас Герджиков. По повод статута на Крим и попитан от Герджиков какво мисли за този статут. Радев отговори: "Какъв да е, в момента е руски".

Украинското външно министерство очаква от Румен Радев да оттегли думите си, които "се различават от официалната позиция на София". Посланик Коджабашев е уверил украинската страна в подкрепата на България за териториалната цялост на Украйна и за статута на Крим като неразделна част от територията на страната.

Темата с Крим и изказването на Румен Радев беше коментирана и от говорител на Европейската комисия. Припомнено беше становището на Брюксел, че Крим е украинска територия, която е незаконно анексирана от Русия.

"Европейската позиция за Крим е много ясно от 2014 г. насам. Крим е украински, представлява украинската територия, която беше незаконно анексирана от Русия, в нарушение на международното право", заяви говорителят на ЕК Питър Стано.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Иван Русков
преди 2 години
Правилно е казал, че "в момента е руски" Сигнализирай за неуместен коментар