България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Радев срещу Герджиков - кой спечели и кой загуби от дебата?

Коментар на политолозите проф. Румяна Коларова и Георги Проданов

19.11.2021 | 09:06 Редактор: Тодор Петров

Битката за бъдещия президент на България се решава в неделя, а снощи се проведе дългоочакваният дебат между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков. 

"Важният въпрос, който трябва да се зададе на Радев, е защо в резултат на неговото управление икономическият ръст на България се е сринал от 9,9% на 0,4%. Той е "безгрешен" този човек. Дебатът беше сблъсък на човек с аргументирана мисъл и човек с многословия, който се опитваше да избегне най-болезнените въпроси", смята политологът проф. Румяна Коларова.

В студиото на "България сутрин" тя посочи, че големият проблем не е Ковид-19, а "Мариците", но най-големият проблем бил сриването на икономическия ръст.

"Радев обясняваше какви страхотно ефективни мерки са взети по отношение на болниците, но Герджиков му каза истината - не получават обещаните пари и лекарства. Ръстът на тази вълна се пречупи като жертвахме децата за всички останали. Това е управленски провал. Проф. Герджиков не успя да сложи силен акцент върху провала в икономическата сфера", каза още проф. Коларова.

Политологът Георги Проданов е на мнение, че в дебата и двамата опоненти не са имали желание да победят, а всеки се опитвал да не загуби. По думите му Радев е изпълнил дебата перфектно тактически, с изключение на изпускане на фразата, че Крим е руски.

"Герджиков не успя да влезе в тази кампания в ролята на основен претендент за президентския пост. Това личеше и снощи, беше по-неуверен като присъствие. Опитваше се да провокира Радев, в повече случаи неуспешно", подчерта Проданов пред Bulgaria ON AIR.

Според него проф. Герджиков не е подготвен за тази роля на кандидат - като присъствие, като фрази, като политическо говорене. Не се чувстваше в собствени води. При Радев говоренето маскира познаването или непознаването на дадена тематика, докато Герджиков опитваше да бъде по-искрен в говоренето си и това му носеше проблеми, изтъкна Проданов.

И добави, че е хиперболизиран броят на гласувалите в Турция. 

"ДПС в момента допуска българската политика да излезе извън неговия контрол и да отиде в Анкара. Това не е в полза на ДПС, не е в полза и на България. Нещата преминават в междудържавни отношения", коментира политологът.

"Този скандал целенасочено беше раздухан от администрацията на Радев. С него се опитаха да замажат дипломатически гаф, който е свързан със Северна Македония. Оказа се, че бъдещите министри са готови да правят компромиси. Мисля си, че ни чака трета национална катастрофа. Заплахата от мигрантска вълна към България е нещо по-важно от 300 хил. гласа", настоя на свой ред Коларова.

Тя посочи още, че имаме заявка за 4-партийно правителство, в което има 3 партии в разпад и една партия, която не съществува. 

"Радев вчера заяви, че ще прави нов политически проект. Виждам живота на това правителство като подготовка за новия проект на Радев. Проектът му е невъзможен без да унищожи БСП. ДБ беше конструирана като проект, който да се позиционира в центъра. Всъщност те катастрофираха. Ще има нестабилност, не виждам как ще изкарат до догодина по това време", заяви Коларова. 

Проданов очаква политиката на "Продължаваме промяната" да бъде нито лява, нито дясна. А БСП и ДБ биха допуснали това, за да гарантират оцеляването си с участието във властта. Политологът очаква правителство с кратък хоризонт на управление.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
2 rate up comment rate down comment 4
ЕдинОтМного
преди 1 година
Може да се опитате да убедите слабоумните в противното, но Герджиков беше абсолютен провал на този дебат. Едно недоразумение, което не знаеше къде се намира. Обяснителен и мек, прозираше желанието му да каже в ефир това, което смята че избирателите искат да чуят. Прозираше като мокра тоалетна хартия и неувереността и страхът му. Вероятно не е лесно да си на дебат, но ако не можеш да понесеш напрежението, не си готов за Президент. Точка. Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 2
Българин
преди 1 година
Няма никакво съмнение, че печелившите от дебата са двама: Радев и Държавна сигурност, а програмираните машини, които ни пробутаха за гласуване ще им свършат добра работа. Това не бива да обезсърчава грамотните европейски българи, защото комунистите не за първи път фалшифицират изборите, но вероятно за последен, защото напролет предстоят нови избори, в които те няма да имат право да участват. Задават се времена, когато ще трябва не да гласуват, а да се укриват, който не вярва, ще види с очите си Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 2
играч
преди 1 година
политолози,социолози и врачки всички на вторични суровини -президент икономика не прави Коларова прави я правителство и парламент-този дебат беше излишен ,ккато и изборите в неделя само пари н а вятъра.Смяна н аизборния закон е задължителен -гражданство не с е предава по наследство който с е изселил след като почине и дотам ,поне една година уседналост за гласуване в БГ с платени данъци и т.н. Сигнализирай за неуместен коментар