Политолози: Дебатът Радев - Герджиков няма да обърне резултата, хората са решили за кого да гласуват

Коментира на Анастас Стефанов и Милен Любенов

18.11.2021 | 21:04 Редактор: Искра Ангелова

Дългоочакваният дебат между кандидатите за президент Румен Радев и проф. Анастас Герджиков вече е в миналото. Ще успее ли да обърне резултата в неделя?

"Много трудно този дебат ще обърне резултата, защото българското общество отвикна от това да структурира политическите си нагласи и размисли, които са на база дебат - политически разговор, който трябва да бъде изпълнен с някакво съдържание. Българското общество структурира своите интереси на база едно ключово противопоставяне - стар/нов, статукво и антистатукво", каза политологът Анастас Стефанов в студиото на "Денят ON".

Според него е важно кой от двамата кандидат-президенти е запазил повече самообладание.

"Не мисля, че този дебат ще има отношение за избора на хората. До голяма степен българските граждани вече са решили за кого ще гласуват. Има известна част, която все още се колебаят, може би този дебат ще повлияе в една или друга посока", коментира колегата му - политологът Милен Любенов е ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че няма как да бъде стопена разликата от 700 000 гласа, напротив - тя ще се увеличи и Радев ще бъде преизбран за президент.

"Редовият социалист ще подкрепи Радев и по никакъв начин това необяснимо поведение на Нинова ще повлияе. А гласовете на ДПС - не очаквам да има голяма мобилизация. В Турция в неделя няма да се гласува така масово. Румен Радев има и друго предимство - той получава подкрепа от всички политически партии, включително 10% от избирателите на ГЕРБ и 8% от избиралите на ДПС", подчерта Любенов.

"Не можем да си изберем президент на първи тур, тъй като нямаме толкова категорично структурирани нагласи. Струва ми се, че изборният резултат от 14 ноември донякъде произведе една политическа енергия заради първото място на "Продължаваме промяната". Но тази пара до неделя ще спадне и съм консервативно настроен. Видим е маркерът за политическата умора", категоричен е Анастас Стефанов.

Той посочи, че политическата отговорност ще я носят четирите партии, които равностойно застават зад този кабинет.

"Със сигурност тези 4 формации имат и различия, но много е важно постигане на коалиционно споразумение, защото там ще си изгладят всички тези противоречия, които предварително биха довели до напрежение", добави Милен Любенов.

Стефанов посочи, че легитимността на политическата система е застрашена.

"Всяка от политическите сили ще се опита да оптимизира политическото си поведение и да извлече дивиденти. Всичко друго ще допринесе за по-големи щети. "Червените линии" на публично място много лесно се слагат, така че ще говорим за компромиси", коментира политологът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
6 rate up comment rate down comment 0
Б.Борисов
преди 2 години
Тоа моя не съ предстай могу дУбре, затуй шъ гласуам за Румбата;-) Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 10
Отец Василии11
преди 2 години
ДА , ЗА ПРОФЕСОР ГЕРДЖИКОВ , ЕСТЕСТВЕНО ... Сигнализирай за неуместен коментар