Напрежение на протест пред турското посолство в София заради изборите (+СНИМКИ)

Полицейското присъствие в центъра на столицата е изключително засилено

18.11.2021 | 17:38 Редактор: Тодор Петров

В този час пред турското посолство се провежда протест срещу намесата на Анкара в изборите у нас. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и полиция.

Първоначално протестиращите бяха на отсрещния тротоар, но след това се приближиха към входа на посолството и започнаха да хвърлят домати по органите на реда.

Протестиращите се обявиха срещу евентуална турска намеса в изборите за президент у нас. Събралото се множество скандира "България над всичко" и нецензурни думи по адрес на турския президент и служителите на посолството.

Голяма част от центъра на София е блокирана от полицията. Протестиращите пък блокираха бул. "Васил Левски". По-късно протестът се трансформира в шествие в посока Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Към протеста се присъедини нов лъч от протестиращи, който тръгна от президентството.

Към този момент шествието върви спокойно, няма нови сблъсъци с полицията.

За намеса от Турция в политиката на страната ни заговори по-рано днес силовият премиер Бойко Рашков. Последва среща в Министерството на външните работи между постоянния секретар Иван Кондов и турския посланик Айлин Секизкьок.

България изрази очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК