Само България е увеличила драстично приема на антибиотици, азитромицинът заплашва здравето

След години това може да доведе до антибиотична резистентност

18.11.2021 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Според проучване, България е единствената държава в ЕС, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година, докато всички други държави членки отчитат спад в употребата им с около 18%.

Експертите са категорични, че ненужното лечение на Ковид-19 с азитромицин заплашва здравето хората. След години това може да доведе до антибиотична резистентност. 

"Ковид-19 не се лекува с антибиотици, защото тежко болните страдат от вирусна пневмония, а не от бактериална", каза ръководителят на Националната референтна лаборатория "Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност" доц. Иван Иванов.


 
"Антибиотици за вирусни инфекции е абсолютно противопоказано да се дават, тъй като те нямат никакво въздействие", подчерта доц. Иванов.

По негови думи до антибиотик трябва да се прибягва само при тежки случаи и само за болнично лечение.

"Голяма част от българските общопрактикуващи лекари се презастраховат, изписвайки 2-3 антибиотика на пациенти, които нямат симптоми или само с положителен тест, и директно им се изписва антибиотик, но без никаква антибиограма", коментира още той.

Според наблюденията на фармацевтите се наблюдава спад в изписването на антибиотици за лечение на Ковид-19, но все още доста често азитромицинът остава един от най-изписваните медикаменти. 

"Почти всеки идва с предписани антибиотици. Има тенденция в намаляване на предписването. Правих справка преди време и въпреки увеличената заболеваемост - тази година няма ръст в антибиотиците спрямо миналата година", коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК