България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хематолог посочи как действа лекарството срещу Ковид-19 и кога да се приема

То е резерва на ваксините, съвместими са, поясни д-р Чавдар Ботев 

29.07.2021 | 08:11 Редактор: Здравко Черкезов

Европейската комисия сключи договор за доставка на лекарство срещу Ковид-19 от британския производител GlaxoSmithKlein (GSK). То е разработено на основата на моноклоналните антитела, които подпомагат работата на имунната система. 

"Занимавам се с лечение на това заболяване с реконвалесцентна плазма и всъщност в нея има антитела срещу вируса. Специално срещу спайк протеина има 40 вида вирусонеутрализиращи антитела. Изoлирането на едно такова антитяло е голямо преимущество. В момента има три фирми, които са направили антитела, като това е нещо като резерва на ваксините", посочи хематологът д-р Чавдар Ботев в студиото на "България сутрин".

В началото на пандемията от САЩ са инвестирали над $10 млрд. за ваксини и моноклонални антитела, като "имаше презумпция, че ваксините може да не свършат работа и евентуално да трябва да разчитаме на такива антитела, с които да се неутрализира вируса в ранен етап".

"Regeneron е направила 2 такива антитела, като доскорошният президент на САЩ Доналд Тръмп се лекуваше именно с такива. Те първо блокират вируса и след това помагат на клетките сами да го неутрализират при следващ път. Тази фирма - GSK, е новият играч на това поле и специфичното е, че антитялото се натрупва в белия дроб", обясни д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Хематологът е категоричен, че лекарството трябва да се дава максимално рано, като предназначението му е за хора, които са много рискови.

"Ефектът от това лечение е, че 75-80% от хората не стигат до хоспитализация и се намалява смъртността наполовина", отбеляза той и подчерта, че лекарството е съвместимо с ваксините и всъщност се дава именно на хората от рискова група, които на са успели да се ваксинират.

По думите на д-р Чавдар Ботев има "сериозни данни" лекарството на GSK да бъде много сериозна находка в борбата срещу Ковид-19.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
искаме!
преди 2 години
Да купят това от алпаките на "Макс Планк"! Сигнализирай за неуместен коментар