Д-р Ботев: Умират хора с Ковид-19 след лечение с антибиотици, купуваме най-скъпите лекарства, а не най-необходимите

Много от лекарите все още не познават коронавируса, коментира хематологът

09.11.2021 | 21:34 Редактор: Елеонора Танева

Отново рекорден брой починали от Ковид-19 у нас, а отдавна България е втората по смъртност страна в света. 

"Причините много пациенти да отиват в тежко състояние с Ковид-19 в болниците е грешното лечение. У нас има две течения като протоколи - едното разделя заболяването на фази, а другото - по тежест. Ние ги обединихме в нашия протокол. Ако той се спазва, смъртността ще се намали с 90%. В първата фаза, която е вирусната, се дават противовирусни препарати. Това е най-големият проблем при нас - в тази фаза се дават до 3 антибиотика", коментира съучредителят на Сдружението "Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма" д-р Чавдар Ботев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че дори и високата температура от 40 градуса невинаги изисква антибиотично лечение. 

"Дават се кортикостероиди, които потискат имунната система. Имаме у нас много добри противовирусни препарати, проведени са клинични изпитания. Ако се взима с местните продукти, резултатите ще са добри. В някои страни дори нищо не се дава в първата фаза, дори с един аспирин в този период хората ще са по-добре, отколкото с антибиотиците", добави хематологът пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът уточни, че пациентите се повлияват много добре при лечението с Хуман Албумин. 

"Ние сме изследвали 30 тежкоболни пациенти. Там където се прилага този продукт, нещата могат да бъдат много по-добре. Той не е и толкова скъп - около 100 лв. струва. В България се толерира купуването на западни скъпи продукти. Взима се най-скъпото лекарство, а не най-необходимото", уточни д-р Ботев. 

Според него у нас много пациенти, които умират от грешки като преливане на студени разтвори. По негови наблюдения много от лекарите все още не познават коронавируса, за да могат да прилагат правилното лечение.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
GringoStar
преди 6 месеца
Това за антибиотиците е наистина така, казавам го от личните ми преживявания от преди месец! Предписаха ми антибиотик при идеално чист бял дроб, с единственият проблем, че поддържах вече около 6-7 дни много висока температура, след което вероятно благодарение на антибиотика 5 дни по-късно, вече бях с двойна бронхопневмония + температура и трябваше да се самохоспитализирам поради възникналите болки в белия дроб... и това е благодарение на некомпетентното първоначално лечение на корнавируса! Сигнализирай за неуместен коментар