Ефикасно и евтино лекарство срещу Ковид-19 изчезна от аптеките - защо?

"Бромхексинът пречи на вируса да влезе вътре в клетката", посочи академик Ваньо Митев

09.11.2021 | 19:27 Редактор: Жаклина Иванова

Ефикасно и евтино лекарство срещу Ковид-19 изчезна от аптечните мрежи. Как действа бромхексинът и защо го няма?

Голмайстор сред лекарствата срещу Ковид-19 - така определя бромхексина биохимикът Ваньо Митев. При неговия прием се наблюдава леко протичане на коронавируса, а при проява на първи симптоми  - болните да започнат да го приемат инхалаторно, обясни още ученият.

"Бромхексинът пречи на вируса да влезе вътре в клетката. Колхицинът е едно пренасочено лекарство, то се дава за подагра, но има невероятен ефект върху редица възпалителни процеси. Комбинацията от двете лекарства - инхалаторното приложение на бромхексин и колхецин за мен върши чудеса", информира Митев.

Независимо дали хората са ваксинирани или не, профилактично може да се взема бромхексин или амброксол сироп, за да се подготви организмът за евентуална среща с вируса, препоръчва академик Митев.

Бромхексинът е с българско производство и е значително по-евтин от лекарствата на големите фармацевтични компании, добавя още той.

"Когато говорим, че може да се постигне ефект с нещо, което е много евтино, което е достъпно и може да се ползва от всички хора. Имам чувството, че не се възприема добре от някои среди, за които лекуването е бизнес", изтъкна биохимикът.

Преди коронавируса този медикамент почти не се е търсил. Оказва се обаче, че сега в аптеките бромхексинът вече е изкупен.

"Към текущия момент количествата, които са производствено от 2 различни фирми, са изчерпани. Това конкретно вещество го няма, но негови заместители на пазара има колкото искате", каза председателят на националната аптечна камара Антон Вълев.

Фармацевти алармират, че наличието и на други лекарства за белодробна болест са проблемни в мрежата още преди Ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК