Родители в безизходица с ученици у дома в последния момент

Не искам помощ от държавата, на работа изкарвам повече пари, споделя майка на три деца

21.10.2021 | 19:05 Редактор: Елеонора Танева

Бързата промяна от присъствена в онлайн форма на обучение изненада не само децата, но и родителите им. Крис и Калоян са в трети клас. Още в първия ден онлайн обучението не минава и без технически проблеми - ученици закъсняват, платформата дава грешки. Близнаците признават, че предпочитат да учат в клас.

"На училище ми харесва, защото по физическо навън играем топка, футбол, щом сме тук вътре няма какво да правим, само упражнения", споделя Калоян.

Бързата промяна на обучителната форма изненадва и майка им Розалинда. За да учат децата им у дома, много родители са принудени да взимат отпуски. 

"Те отпуските не са безкрайни", коментира майката.

В подобни случаи родителите могат да кандидатстват за държавна помощ. Розалинда обаче не смята, че това е от особена полза. 

"Не мисля, че много хора ще могат да се възползват от това. В крайна сметка, човек като е на работа изкарва повече пари, никой не иска да е на помощи от държавата. Те са крайно недостатъчни, особено когато си с повече деца както моето семейство. Ние сме с 3 деца, ако разчитаме на помощи от държавата, това е абсурд просто", възмущава се Розалинда.

Все пак, тъй като децата са две, от училището осигуряват още един лаптоп. А столичен ресторант публикува оферта в помощ на родителите, които не могат да се освободят от работа. Да заведат учениците си в заведението, което предлага място за учене и грижа за децата.

"Нашата идея е да осигурим една маса, на която да се съберат да си слушат уроците, да пият сок, да си подготвят домашните и да си запазят минимален контакт между тях", обяснява Невена. 

А Розалинда споделя, че е благодарна, че детските градини продължават работа. В противен случай у дома трябва да остане и най-малкото ѝ дете, което е на 3,6 г. Това ще затрудни учебния процес на по-големите му братя.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК