Училище в Благоевград отвори врати за всичките си ученици напук на МОН

Не е получило навреме официално разпореждане от властите

21.10.2021 | 13:48 Редактор: Здравко Черкезов

Хаос сред учители, директори и родители след издадената късно снощи заповед, която изпрати половината ученици в Благоевград в онлайн обучение.

Въпреки разпоредбите едно от училищата в града отвори врати за всичките си ученици под предлог, че не е получило навреме официално разпореждане от властите.

В 9. ОУ има само 6 паралелки. Всички те днес започнаха часовете си присъствено въпреки заповедта, половината трябва да преминат онлайн. 

"Ако излязат онлайн, става страшно със децата, специално за първи клас. Не е правилно, защото и родителите трябва да се подготвят все пак", смята родителят Николай.  

За новите изисквания на здравните власти Анелия Бачева разбира късно снощи.  

"Не, не съм подготвена. Като родител не съм, защото той сега е първи клас и следващата седмица ще бъде онлайн. Не го одобрявам това", категорична бе Анелия. 

За да не поставя родителите в патова ситуация, директорът на училището решава днес да приеме всички деца. 

"Ние имаме 6 паралелки, 3 от които са в начален етап. Не е логично 5 и 7 клас да бъдат присъствено, а 6 клас да бъде онлайн – същото да се случва и в началния етап", посочи директорът на 9. ОУ Василка Величкова.

Според директора и родителите, здравните и образователните власти е трябвало да действат по-прецизно спрямо нуждите на всяко училище. 

"9. ОУ е малко училище, тоест не е необходимо поне според мен да се разделят на 50% или да има ученици, които да бъдат онлайн. Те са достатъчно малко, така че смятам, че може да са всички на училище", отбеляза Анелия Бачева. 

Ако аз бъда задължена да предоставя график, аз ще предоставя следния график – ще започна с паралелките в прогимназиалния етап, след което при краен случай ще преминат паралелките от началния етап на онлайн обучение", обясни Величкова.

Утре и в 9. ОУ присъствено ще учат само учениците от 1, 5, 7 и 8 клас.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК