Ковид леглата свършиха в още една голяма болница, причината – неспазването на мерките

Наблюдават се и все по-млади заразени

18.10.2021 | 13:40 Редактор: Здравко Черкезов

Всички Ковид легла в столичната болница "Св. Анна" са заети. 33% - или 160 легла от целия капацитет на лечебното заведение, са обособени за Kовид пациенти. От увеличаващия се натиск болницата вече е на ръба на възможностите си. 

"Докато се освободят леглата, те моментално биват заемани. В петък от 160 легла имахме 168 пациенти приети при нас, в събота бяха 173. Вчера бяха близо 180... В стая за по трима пациенти слагаме четвърто легло, но това не може да продължи до безкрайност", заяви говорителят на болницата Антон Луков.

"При около 170 пациенти имахме петима пациенти, които бяха ваксинирани. Нито един от тях не беше в реанимация. Говорим за сравнително леко протичане", добави говорителят на болница "Св. Анна".

Наблюдават се и все по-млади заразени, които се налага да бъдат хоспитализирани. 

"Ако преди опасната възраст е била от 55 нагоре за мъжете и 50 за жените, сега пада поне с 10 години. Сега имаме и 30-годишни младежи и девойки, които се оказват в болниците", посочи Луков.

Продължава да се усилва и натискът върху личните лекари. Според д-р Гергана Николова, основният проблем за опашките пред кабинетите е заради неспазването на наложените противоепидемичните мерки. 

"Ние не сме хората, които могат да затворят офисите, да работят дистанционно или да излязат в отпуск. Работим на предела на силите си, защото след нас няма кой да дойде и да ни замести", категорична бе тя.

"Ние се обединяваме, че съществуващите за момента мерки трябва да се спазват. За съжаление, излизайки на улицата или отивайки в магазините и посещавайки различни учреждения, се убеждаваме, че елементарното - да си сложиш маската и да има дистанция, не се спазва", каза още лекарят

Здравните власти вече обявиха, че училищата ще бъдат затваряни последни, но е възможно влизането в тях да става със "зелен сертификат". 

"Аз подкрепям решението за въвеждането на "зеления сертификат" по отношение на учителите, педагогическия и непедагогическия персонал. Това, за което съм говорил с министър Кацаров, е да се даде известен период учителите да се ваксинират, ако не се – трябва да докажат, че са преболедували. Или веднъж в седмицата да им се прави един от двата теста, които са свързани с "зеления сертификат", коментира министър Николай Денков.

От образователното министерство са категорични, че няма да се налага задължителна ваксинация при учителите.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК