България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Николова: Ковид зоните не работят, не е време за протести на лекарите

Докато няма наказани от двете страни, това ще продължава, каза лекарят за фалшивите сертификати

18.10.2021 | 08:07 Редактор: Здравко Черкезов

Непрекъснат поток от болни пред кабинетите на личните лекари, уплашени пациенти с положителни Ковид тестове заливат болниците у нас, а леглата вече не достигат. 

"Гвардията умира, но не се предава. За съжаление, освен натиска върху нас вътре в кабинетите, започнаха отново съобщенията в пресцентъра на Българския лекарски съюз (БЛС) за починали колеги. Ние не сме хората, които могат да затворят офисите, да работят дистанционно или да излязат в отпуск. Няма кой да ни замести", заяви общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС д-р Гергана Николова в "България сутрин".

На този фон Ковид-зоната в "Пирогов" остана без свободни легла. Според д-р Николова въпросните зони не функционират добре.

"Няма Ковид зона в София, където пациентът да отиде, да бъде прегледан, да си направи рентгенографията и да получи рецепта. Това не се случва, не работи и да не кажа, че в някои Ковид зони се е налагало и пациентите ми да си плащат рентгеновите снимки, което за мен е недопустимо", подчерта общопрактикуващият лекарят.

Според нея сега не е моментът за крайни действия от страна на общопрактикуващите лекари. Протести няма да намалят потока на пациенти, категорична бе д-р Николова.

"Има много други форми, които могат да се използват. Когато през кабинета ми минават по 50-70 човека – тези хора имат нуждата от лечение. Не мога да си позволя да ги изпратя на частен преглед", обясни тя.

Лекарят в студиото призова хората да се ваксинират, изтъквайки пост-Ковид синдрома като голяма заплаха за неваксинираните пациенти.

"Пост-Ковид синдромът при неваксинираните харчи страшно много ресурс, следва дълъг път на възстановяване и въпреки всичко голяма част от тях не могат да се възстановят – страдат от хроничен недостиг на кислород. Проблемът с този пост-Ковид синдром ще бъде още по-голям, защото излизащите от тежко Ковид състояние развиват най-различни проблеми, като една моя пациентка дори разви тежък инсулинов диабет", посочи д-р Николова пред Bulgaria ON AIR.

Тя все още няма обяснение защо "новите достижения на медицината се приемат с такова недоверие". Според нея трябва да има информационна кампания в обществото, обясняваща как точно действат ваксините. А що се отнася до фалшивите сертификати, д-р Николова поясни: 

"Законът трябва да бъде приложен за всички. Докато няма наказани от двете страни, това ще продължава".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 2 години
При "толкова големия поток от болни" тази не спира да обикаля телевизионните студя хахаха Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
Аз се надявах поне повечето възрастни хора да са се ваксинирали, като едни от най-уязвимите, но като гледам възрастта на починалите в статистиките, които показвате, за съжаление не са. Сигнализирай за неуместен коментар