Пандемията няма да свърши с преодоляването на Ковид-19

Ефектите на "дългия Ковид" ще се усещат и след като заразата бъде овладяна

17.10.2021 | 08:28 Редактор: Здравко Черкезов
Пандемията няма да свърши с преодоляването на Ковид-19

Милиони хора, които са преболедували Ковид-19, откриват, че пълното възстановяване e влудяващо трудно. Седмици или дори месеци след като са оздравели от привидно леко протичане на болестта, много пациенти страдат от широк набор от проблеми със здравето. Докато учените се опитват да проучат продължителността и дълбочината на така наречения "дълъг Ковид", вече отварят специализирани клиники за хора, които са развили тежки симптоми на болестта.

Мащабът на пандемията и устойчивостта на някои от негативните ефекти на вируса означават, че източването на здравни ресурси може да продължи и след като заразата бъде овладяна.

Какво знаем за "дългия Ковид"?

Повечето пациенти, които се разболеят от Ковид-19, се възстановяват напълно, но някои хора остават с дългосрочни белодробни, сърдечносъдови и психологически проблеми, както и такива засягащи нервната система. Тяхната поява не зависи от сериозността на симптомите, но се случват по-често при жени, хора на средна възраст и тези, които първоначално развият повече симптоми на вируса. Въпреки че повечето симптоми на дългия Ковид не изглежда да застрашават живота, проучване публикувано през април 2021 в журнала Nature показва, че страдащите от такива симптоми имат 59% увеличен риск от смърт 6 месеца след оздравяване. Това означава около 8 допълнителни смъртни случаи на 1000 пациенти с Ковид, което увеличава скритите рискове на пандемията.

Със сигурност ли Ковид-19 е предизвикал симптомите?

Не е задължително – мащабно проучване, основано на данни от американски план в здравеопазването, през май открива, че около 14% от хората заразени с коронавируса са развили едно или повече свързани състояния, които са изисквали медицинска грижа и след тежката фаза на болестта. Но това се отнася и за 9% от хората от контролната група. Някои симптоми може да се появят случайно или да бъдат отключени от напрежение и тревожност.

Социалните ограничения, забраните за излизане, затворените училища и компании, загубата на препитание, понижаването на икономическата активност и промяната в приоритетите на властите могат да се отразят значително на психичното здраве, според проучване публикувано в научното списание "Lancet." То открива, че пандемията е предизвикала и 53,2 млн. случаи на тежко депресивно разстройство и освен тях още 76,2 млн. случаи на тревожно разстройство по света.

При някои критични случаи на Ковид, самото животоспасяващо лечение може да предизвика други проблеми. Такава несигурност понякога води до това, което пациентите наричат "медицинска манипулация" от лекарите, които не взимат сериозно оплакванията на пациентите си, особено ако са жени.

Едно от най-големите проучвания на хора с "дълъг Ковид" доказа нещо, което много лекари са подозирали. Много пациенти не само страдат от множество здравни проблемни 6 месеца след заразяване, но при тях рискът от смърт е значително завишен.

Какви са по-мащабните последици?

Някои изследователи казват, че пандемията може да доведе до голям брой дългосрочни здравни проблеми, като синдром на хроничната умора, деменция, Паркинсон, диабет и бъбречна недостатъчност. Ръст в случаите на депресия, тревожност болка са предизвикали опасения от нарастване на самоубийствата и злоупотребата с опиоиди. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията са отчели скок в починалите от свръхдоза през 2020 г. По-ниският брой работни часове, които 69% от пациентите докладват, показват, че пандемията се отразява върху производителността на труда. При 240 млн. установени случая на болестта в глобален мащаб до октомври, дори ако малък процент от хората получат дългосрочни увреждания, това може да има огромни социални и икономически последици.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК