Медицинските сестри поискаха повече пари: Грижим се за 30 пациенти на ден

Те излязоха на протест пред здравното министерство

13.10.2021 | 13:43 Редактор: Здравко Черкезов

Медицински сестри излязоха на протест пред здравното министерство. Те призоваха минималната им заплата да започва от 1300 лв. и да бъде увеличено заплащането на извънредния и нощен труд.

Според протестиращите, една медицинска сестра трябва да обслужи средно между 20 и 30 пациенти на ден. Затова те настояват и за нов колективен трудов договор, както и да бъде провеждана политика за привличане на млади кадри.

"Идваме тук, защото са нарушени всички трудови права на тези медицински специалисти. Говорим за това от три години, всички знаят за огромната липса на специалисти, която всеки един ден се увеличава. Неслучайно казваме да не ни се налага да влизаме в болница, защото една сестра не може да се грижи за 30 човека", категорична бе една от протестиращите.

"Гарантирани две минимални работни заплати като основа за професията от държавата. Омръзна ни да ни препращат към работодателите, които се мислят за собственици на болници. Омръзна ни и да зависим от печалбата на тези болници, омръзна ни да зависим от това колко пациенти ще преминат на месец, за да си изработим заплатите", призоваха медицинските сестри. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК