Енергийни експерти: Очаква ни много тежка зима, цяла Европа е в блатото

Коментар на Васко Начев и Явор Куюмджиев

21.09.2021 | 21:23 Редактор: Здравко Черкезов

Очаква ни много тежка зима. Ще плащаме рекордно скъп ток, а въпросът е не дали ще има ново увеличение, а кога и с колко. Това прогнозираха енергийните експерти Васко Начев и Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

"Дори и непросветените, които са далеч от енергийния сектор, виждат какво се случва и какво предстои. Нямаме полезен ход изобщо като държава, тъй като между нас и Европа почти няма разлика в сравнение с други пъти. Преди ние си натискахме да потъваме в блатото, този път Европа е в блатото", заяви Васко Начев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Явор Куюмджиев е съгласен, че България е в безизходица, но по думите му преди години е имало изход.

"Ако бяхме разумни като нация и си бяхме построили АЕЦ "Белене", сега щяхме да имаме уникален инструмент за поддържане на цената по-ниска. Не само това, а и да правим колосални пари. В момента АЕЦ "Козлодуй" е най-печелившата компания", посочи енергийният експерт.

И двамата са съгласни, че цената расте заради така наречените "зелени сертификати". Такива се издават на производители за всяко месечно произведено количество електричество от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Начев ги определи като "рекет под формата на емисии".

"Ако от ЕС не искат кулата от илюзии да се срине тотално, трябва временно да дадат дерогация на рекета", отсече той.

Според Начев "зелените сертификати" се използват като параван и зад тях стоят огромни финансови институции

"Зелена енергия звучи много примамливо и това се използва като параван, но отзад се разиграват финанси. Тази алчност изпреварва възможностите на бизнеса и крайния потребител и затова сме изпаднали в тази ситуация. Затова и Европа мълчи и не иска да посегне на единствения инструментариум, с който разполага – въглеродните емисии", изтъкна енергийният експерт.

Куюмджиев е на мнение обаче, че посоката на "Зелената сделка" е необратима.

"Тя е като 500-хиляден танкер, който върви напред. Много време ще му отнеме да завие наляво", смята той. "Ако не завие, на следващите избори ще бъде пометен", отвърна Начев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
2 rate up comment rate down comment 1
Задача по аритметика
преди 10 месеца
Ако цената на тока от АЕЦ Белене е 70 лв/МВч, а пазарната цена на ток е 350 лв/МВч, каква ще бъде печалбата на АЕЦ Белене за една година, ако производството е 16 милиона МВч?А каква ще бъде печалбата за 60 години дори и да не се смята инфлацията?Ако за един милион лв пропусната печалба лежат в затвора тези, които причиниха на България тази пропусната печалба, колко години общо ще лежат в затвора, следните експерти:Делян ДобревИван Хиновски (агент Хабов от ДС)Мартин ДимитровМария Ка ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 1
Реалист
преди 10 месеца
България има въглища , има и ТЕЦ. Произвеждайте евтина електроенергия за народа! Европедалите, като искат да стоят гладни и на студено. Бийте такива , като Меглена Кунева и Боко Тиквата! Сигнализирай за неуместен коментар