С 25% по-скъпо парно ще плащаме от 1 януари?

Цената на природния газ отново отбеляза рекорд и надхвърли 800 долара

15.09.2021 | 10:00 Редактор: Десислава Атанасова
С 25% по-скъпо парно ще плащаме от 1 януари?

От 1 януари има риск абонатите на топлофикациите в страната да плащат с 25% по високи сметки, прогнозират енергийни експерти.

Основна причина е непрекъснато поскъпващият природен газ на пазарите в Европа. Вчера цената отново отбеляза рекорд и надхвърли 800 долара за 1000 куб. м, сочат данните на борсата ICE, цитирани от световните агенции.

В най-големия газов хъб в Европа - TTF в Нидерландия, котировките достигнаха 801,2 долара. Експерти предупредиха, че при определени условия цената на газа в Европа може още преди края на годината да достигне 1000 долара. 

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев прогнозира, че при това положение на конюнктурата с газа поскъпването на топлоенергията от началото на следващата година ще е чувствително. Той уточни, че обикновено то представлява 60% от ръста на цената синьото гориво.

Шефът на Българския енергиен холдинг (ЕБХ) Валентин Николов каза за "Монитор", че поскъпването на топлоенергията, което ще трябва да се случи от 1 януари, със сигурност ще е над прогнозираните в началото на септември 20%. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК