От "Булгаргаз" искат да вдигнат отново цената на газа, а с това – и на парното

Увеличението ще се усети най-вече при пенсионерите

21.09.2021 | 19:52 Редактор: Здравко Черкезов

Ново поскъпване на природния газ предлагат на КЕВР от държавното дружество "Булгаргаз". 

Предложението е цената на синьото гориво да се увеличи с близо 16% през октомври. Окончателните цени ще бъдат обсъдени в края на месеца, а ще бъдат утвърдени на 1 октомври. 

Поскъпването неизбежно ще доведе и до по-високи цени на парното – поне с 25% от 1 януари, прогнозират експерти.

Юлия Денчева и съпругът ѝ са пенсионери и през този отоплителен сезон ползвали основно един радиатор, като месечно плащали до 150 лв. Жената казва, че всяко увеличение на сметката за парното би се усетило. 

"10% не е малко, но ако пусна климатик, няма да излезе по-евтино. Ще топлим една стая, а то все пак тръби минават, пречупва се въздуха, друго е в апартамент, където върви парно", сподели Юлия.

Експерти обясняват, че 70% от цените на топлинната услуга се определят от цените на природния газ, така че поскъпването на синьото гориво води и до по-високи цени на парното. 

"Наблюдава се последната половин година увеличение на цените на природната газ основно, което ни касае най-вече. Има някакви прогнози, които показват, че ще се задържи цената по-висока до края на годината, но към момента няма официални данни ще се качва ли, няма ли да се качва повече", обясни управителят на "Топлофикация" във Велико Търново Александър Димитров.

Увеличението ще се усети най-вече при пенсионерите, но те все пак не виждат по-добър вариант за отопление. 

"Това не е лично към мене, то е към всички. Щом като е преценила държавата, и тя си има икономика, всичко е икономика в тази държава", подчерта Йордан Денчев. 

КЕВР вече обяви, че ако цените на природния газ продължават да се повишават на световните пазари, ще се наложи да се приеме извънредно поскъпване на парното и тока. 

Какво ще бъде поскъпването, ще стане ясно след Нова година. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК