АМ "Хемус" - строителна илюзия, никой не знае кога ще бъде завършена

Строителството не е спирано, заяви арх. Иван Шишков, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството

12.09.2021 | 11:19 Редактор: Елеонора Танева
АМ

"Държавното дружество "Автомагистрали" е използвано за пощенска кутия, тъй като се води официален строител на магистралата. Магистрала "Хемус" през последната около година и половина се е превърнала в една строителна илюзия". Това заяви арх. Иван Шишков, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. По думите му държавата се е оказала най-големият нарушител на Закона за устройство на територията.

Той обясни, че в един момент е станало ясно, че никой не знае кога АМ "Хемус" ще бъде завършена.

"Създава се една илюзия как се трои, колко е важна. Тя наистина е много важна, но от нещо, което наистина би трябвало да е приоритет на държавата, се превръща в строителна илюзия. Аз си представях, че цялата магистрала се строи. Не мога да си представя защо не е планирана цяла магистрала, защо не е отчуждена цялата, защо не е получила разрешение за строеж и да се строи на лотове, но да има процедура за всичко това", коментира Шишков пред БНР.

И беше категоричен, че строежът на магистралата не е спрян.

"За 4-ти лот вече има решение на Министерски съвет за отчуждаване. В момента се довършват процедурите по отчуждаване, т.е. заплащане на собствениците на имоти. За 5-и лот предстои да се внесе за решение в МС за отчуждаване. Оказва се, че докато ние бързаме да довършим процедурите, някой си е позволил да строи незаконно в чужди имоти и няма жалба от собствениците", добави заместник-министърът на регионалното развитие.

"Автомагистрали" няма ресурс да строи. Тя обаче на прави договори за подизпълнители за строителство, а прави договори, свързани с доставка на материали и строителна техника. Накрая ще се окаже, че държавното дружество е виновни и всички щети ще останат в държавата. Едни фирми ще си получат парите, защото ще доставят материали, едни фирми ще си получат парите, защото са доставили строителна техника, а накрая качеството и некачеството на строителството ще остане в "Автомагистрали", добави Шишков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК