Строителството на АМ "Хемус": Нов търг или продължаване на порочната практика?

Ревизията на пътищата, строени от старите управляващи, доведе новото ръководство на "Автомагистрали" в комисията "Манолова"

25.08.2021 | 19:01 Редактор: Жаклина Иванова

Новото ръководство на държавното дружество "Автомагистрали" с въпрос към депутатите - дали да продължават съмнителните договори за "ин хаус" поръчки, сред които и тази за строителството на магистрала "Хемус". Причина станаха злоупотребите, разкрити от сегашното правителство в строителството на магистрали у нас.

Ревизията на пътищата, строени от старите управляващи, доведе новото ръководство на "Автомагистрали" в комисията "Манолова". Констатациите: завишени цени и изплатени аванси за милиарди.

"Потвърждавам, че за непроектирани участъци има аванс. За 4-ти, 5-ти и 6-ти участък, и най-драстично е за 7-ти, 8-ми и 9-ти участък", каза изпълнителният директор на "Автомагистрали" инж. Иван Станчев.

"Прогнозната цена, на която е сключен договорът и са дадени парите, е 7 млн. лв. "Автомагистрали" е дала 2 млн. лв. аванс на определена фирма за обект,  който е около 300 000 лв. общо", коментира Десислава Христова от "Автомагистрали".

Две от четирите "ин хаус" поръчки са за строителството на АМ "Хемус. Оказва се обаче, че от възложените за строителство 133 км държавното дружество има средства да изгради едва три. А веднъж разкрили нередностите, от "Автомагистрали" са изправени пред казуса - дали да изплатят дължимото на фирмите-строители, или да възложат нови обществени поръчки.

"Дейности, които са на завършване и са в последните дни на периода на плащането, за да не нарушим закона, ние не трябва да се разплатим", подчерта заместник-министърът на МРРБ Валентин Граматиков .

"Концепцията, която МФ смята, че е най-удачна  - там, където има свършена работа или голяма част от работата е в процес на завършване,  да бъде позволено тя да бъде завършена. Затова ще ни е необходима санкция на парламента. При частта, където има незапочнали дейности, трябва да се види какви са възможностите за връщане на авансите и те да си минат по нормалния ред по Закона за обществените поръчки", коментира министърът на финансите Асен Василев.

Възможностите за продължаване на поръчките ще се обсъждат между финансово и регионалното министерство следващата седмица.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК