Командироват до 700 военнослужещи за охрана на границата

Те ще помагат и за изграждането на преградни съоръжения

26.08.2021 | 15:37 Редактор: Елеонора Танева
Командироват до 700 военнослужещи за охрана на границата

Между 400 и 700 български военнослужещи ще подпомогнат охраната на българската граница за предотвратяване на нелегално проникване на българска територия. Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов пред журналисти на учебен център "Црънча", където наблюдава демонстрацията на способности в съвместната българо-американска подготовка JCET.

След вчерашната координационна среща в Елхово със структурите на МВР е потвърдено, че българските военнослужещи ще се включат в действия по предотвратяване на нелегално нахлуване на българска територия на българо-турската и българо-гръцката граница.

"Натискът на българската граница се увеличава, което изисква от правителството да действа и то прави точно това", подчерта министър Георги Панайотов, цитиран от "Монитор". 

Военнослужещите, които ще заминат за границата, ще бъдат основно от двете бригади на Сухопътните войски и от Съвместното командване на специалните операции. Ще бъдат командировани между 400 и 700 души, в зависимост от необходимостта, със съответната техника и екипировка.

"При необходимост ще подпомагат жандармерията и "Гранична полиция" в тяхната дейност, включително и за изграждане на преградни съоръжения, евакуация (включително и медицинска), наблюдения на границата", уточни министър Панайотов.

Предстои да бъде издадена министерската заповед за участието на военнослужещите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Кина
преди 2 години
А ще имат ли право да я охраняват реално, или само ще обслужват нарушителите като "бежанци" ? Сигнализирай за неуместен коментар