Задават ли се нови избори: Кабинетът на "Има такъв народ" губи подкрепа

ИБГНИ и БСП ще гласуват "против" предложеното правителство заради кандидат-вицепремиера Петър Илиев

09.08.2021 | 18:36 Редактор: Здравко Черкезов

От Изправи се БГ! Ние идваме! (ИБГНИ) и БСП обсъдиха дали да подкрепят правителството на "Има такъв народ" (ИТН). Петър Илиев се оказа препъникамъкът за БСП, затова левицата няма да подкрепи кабинета на ИТН, ако предложението за силов министър не бъде оттеглено. Единодушно и от ИБГНИ взеха решение да не подкрепят предложения кабинет на ИТН

С пост във Facebook Слави Трифонов изброи 6 причини защо "партиите на протеста" трябва подкрепят кабинета на ИТН: 

"Aко партиите на протеста не гласуват правителството на "Има такъв народ", причината няма да е несъгласие по някой от изброените казуси, а някаква друга. Не мога да зная и не желая да гадая каква. Но резултатът ще бъде спиране и забавяне на всички реформи, обективно погледнато, предателство от страна на партиите на протеста, нови избори и радост за ГЕРБ и партиите на статуквото, както и невъзможност от страна на партиите на протеста да обяснят на българския избирател защо му причиняват всичко това", написа Трифонов.

След множеството обществени критики към издигнатия кандидат за вътрешен министър Петър Илиев след сутрешното му интервю, Слави Трифонов написа нов пост, отново във Facebook.

"Ще кажа нещо и на "Демократична България" (ДБ), "Изправи се! Ние идваме!" (ИБГНИ) и БСП. Ако пак ще използвате Петър Илиев, само и само да не подкрепите правителството на ИТН, явно си мислите, че никой не прави разлика между повод и причина. Петър Илиев е поводът, който си търсите, а причината е, че всички вие явно сте играчи от статуквото и за нищо на света не можете да приемете някой да ви се бърка в така наречената "политика", подчерта лидерът на ИТН. 

Петър Илиев се оказа препъникамъкът за БСП, затова и те няма да подкрепят кабинета на ИТН, ако предложението за силов министър не бъде оттеглено.

"ИТН трябва да преосмисли решението си за кандидата за вицепремиер и министър на вътрешните работи. Ние министри не предлагаме, не се пазарим за места и за постове. Изявлението на Петър Илиев обаче е смущаващо за нас. Ще направим предложение до Националния съвет, който трябва да реши окончателно въпроса", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Единодушно и от "Изправи се БГ! Ние идваме" взеха решение да не подкрепят предложения кабинет на ИТН. 

"Имаме ангажимент към българските граждани и хората по площадите да подкрепим правителство на промяната, което да демонтира едноличния модел, да се справи с корупцията и да извърши смели реформи", заяви лидерът на ИБГНИ Мая Манолова.

От ИБГНИ коментираха, че така и не са подписали политическо споразумение с "Има такъв народ".

"Скъпи избори са по-евтини от лошо правителство", каза Мария Капон пред Bulgaria ON AIR.

От ДБ утре ще имат коалиционен съвет на които да решат дали ще подкрепят кабинета, предложен от партията на Трифонов. От "Зелено движение" вече заявиха, че ще гласуват "против".

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК