Нинова с условие: ИТН да оттегли Петър Илиев, за да получи подкрепата на БСП

По думите ѝ изявлението на Илиев от тази сутрин било "смущаващо"

09.08.2021 | 15:33 Редактор: Здравко Черкезов

"Има такъв народ" да оттегли кандидата си за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев, за да получи подкрепата на БСП за правителството. Това условие постави лидерът на левицата Корнелия Нинова след извънредно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на ПГ.

"След изборите заявихме своята принципна позиция за това, че трябва да има работещ парламент и редовно правителство. Уважихме първата политическа сила - ИТН, и започнахме преговори за най-важното за нас - по политиките", каза Нинова, цитирана от "24 часа".

Нинова показа изпратения и подписан от ИТН документ с ангажименти по приоритетите на бъдещото правителство.

"Изразяваме удовлетвореност, че в него залегнаха всички предложения, които направихме. Включително корекциите, които НС направи, допълни лидерът на БСП", заяви лидерът на БСП и обяви, че първата стъпка за това какво ще прави едно бъдещо правителство - да има писмен документ, е извървяна успешно.

"Винаги, от самото начало, сме заявявали, че съставът на МС е отговорност на мандатоносителя, и сме уважавали правото им те да предлагат правителството. Ние министри не предлагаме, не се пазарим за постове", допълни Нинова. Но уточни, че изявлението на кандидата за вицепремиер Питър Илиев от сутринта е смущаващо за БСП.

Ръководството на БСП ще направи предложение до Националния съвет, който окончателно да реши каква да бъде позицията на партията.

"Ще направим предложение до Националния съвет, който трябва да реши окончателно въпроса, че ние продължаваме да стоим зад тези 57 конкретни мерки, които разписахме с ИТН, повечето от които са наши политики. Продължаваме да стоим за подкрепа на политики, но бихме искали мандатоносителят ИТН да преосмисли решението си за кандидата си за вицепремиер и министър на външните работи. Ще изчакаме да видим тяхната реакция и НС ще вземе окончателно решение утре", каза Нинова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК