Томахавките са наполовина заровени, но условията за правителство не са малко

Румен Радев насърчи "Има такъв народ" и БСП да съставят правителство

23.07.2021 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

Ден на политически консултации на "Дондуков" 2. Днес президентът Румен Радев разговаря с парламентарните групи преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет. Първи бяха от "Има такъв народ", а от ГЕРБ-СДС обявиха още сутринта, че няма да отидат при президента.

Правителство, но не на всяка цена - с тези думи Радев откри консултациите си с партиите. Президентът призова за консенсус и напомни, че има спешна нужда от съставяне на кабинет, защото има неотложни политики, за осъществяването на които служебното правителство няма правомощия. 

"Задачите са неотложни, но е много важно да се даде възможност диалогът, който започвате с партиите, да доведе до устойчиво решение. Така че тук аз мога да си позволя да не бързам с мандата, но това ще зависи изключително от вас", посочи той пред представителите на ИТН.

От "Има такъв народ" ще предложат самостоятелно правителство, но са готови и за нови избори.

"Искрено се надявам и останалите партии, изключвам ГЕРБ, с които ние контакти няма да имаме под никаква форма, също да надскочат някои свои партийни цели, защото ние сме различни политически субекти. Приоритетите понякога се разминават, но има основни неща, по които не се разминаваме с останалите политически партии", обясни Тошко Йорданов. 

От ГЕРБ отказаха разговори с президента и обвиниха държавния глава, че вместо да обединява, той разединява нацията. 

"За нас е чест да нямаме нищо общо с това, което се случва. Най-съвестно ще изпълним ангажимента към всички гласували за нас, ако послужим честно на народа в опозиция. Да събереш политически субекти, които нямат абсолютно общо помежду си, това няма нищо общо с принципите. Ще бъдем горди да бъдем опозиция", заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.

След отказа на ГЕРБ, БСП влязоха втори на консултациите при президента. Румен Радев подчерта, че левицата има ключова роля в съставянето на правителството и ги призова да разгледат идеите на служебния кабинет за актуализация на пенсиите. 

"За да се получи всичко това е нужно ефективно и отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа. Конфигурацията в парламента така е отредена, че от БСП зависи постигането на устойчиво мнозинство", изтъкна президентът. 

"Ако не се стигне до реализация на първи и втори мандат, ние ще опитаме да съставим кабинет", категорично заяви Корнелия Нинова. 

Дали БСП ще участва в правителството на ИТН, ще бъде решено на пленума на социалистите в неделя. Но ако получат мандат, те биха взели в евентуален кабинет част от служебните министри. 

"От първия ден твърдим, че не сме партия на статуквото и сме давали доказателства за това. Не знам колко ще просъществува, но ще е трудно заради плаващите мнозинства да се намери съгласие по ключови въпроси", каза още лидерът на БСП.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК