Нинова към Радев: Ще съставим кабинет, ако връчите третия мандат на БСП

Президентът очаква да бъде постигнат консенсус между партиите по важни приоритети и цели

23.07.2021 | 12:13 Редактор: Здравко Черкезов
Нинова към Радев: Ще съставим кабинет, ако връчите третия мандат на БСП

Ако искаме да постигнем стабилност, е необходимо управленско мнозинство, създадено на идейна основа, а не резултат от математически сбор. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на парламентарната група на "БСП за България". Държавният глава провежда днес на "Дондуков" 2 консултации с политическите сили, представени в 46-ото Народно събрание. Вицепрезидентът Илияна Йотова също взе участие в срещата.

"За да се случи разграждането на порочния управленски модел, справянето с корупцията, решаването на социалните проблеми, на тежкото разделение на доходите, неравенствата на българските граждани е необходима усилена работа на правителство, което да разчита на подкрепата на парламент с дългосрочен хоризонт", подчерта държавният глава.

Румен Радев приветства решението на  "БСП за България" да участва в преговорите, обявени от „Има такъв народ“, и изрази надежда политическите сили да намерят пресечни точки в приоритетите, така че да се постигне необходимия консенсус за управление с дългосрочен хоризонт.

Отговорност на всяка политическа сила е да бъде готова при получаване на мандат да предложи състав на правителство на базата на своите програми и да търси диалог, посочи още президентът Радев.

От името на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви, че страната е изправена пред сериозни предизвикателства в резултат на Ковид кризата и икономическите и социални последици от нея. По думите ѝ това изисква от политическите сили "да мислим държавнически и да се опитаме този път да съставим редовен кабинет с ясни приоритети, с ясен времеви хоризонт и отговорности за задачите, които трябва да свърши“.

Корнелия Нинова приветства и готовността за диалог от страна на другите политическите сили, обявяващи се за промяна, който според нея е най-важен в момента. Тя изрази и готовността на парламентарната група на "БСП за България" да се опита да реализира трети мандат, ако той им бъде връчен.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК