Радев към ИТН: Забравете за предсрочни избори! Йорданов: Ще предложим кабинет

От "Има такъв народ" очакват стабилно парламентарно мнозинство

23.07.2021 | 09:49 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев отправи силни послания по време на консултациите с "Има такъв народ" за съставяне на правителство.

"Страната ни е изправена пред редица предизвикателства. Българският парламент и правителството, което предстои да се състави, имат да решават важни задачи, да продължи процеса по укрепване на държавността, по гарантиране на стабилна предсказуема правна рамка за бизнеса, инвеститори за важни социални въпроси, за решаване на неотложните проблеми, свързани с дълбока съдебна реформа, за актуализация на бюджета", заяви държавният глава.

Радев подчерта, че растат изискванията и ЕК вече постави ясни условия по съгласуване на Плана за възстановяване и устойчивост - че настояват и обвързват Плана с дълбока съдебна реформа. 

"Формулата е ясна – средства срещу реформи", изтъкна президентът.

"Поздравявам ви, че подхождате по различен начин вече за съставяне на правителство. Нека тезата "отиваме на предсрочни избори" да я оставим на заден план. Нека да се изчерпят всички опции", призова Радев.

"Разбираме, че като победители отговорността е наша. Г-н Трифонов заяви още на следващия ден, че тази отговорност я осъзнаваме и ще я поемем. Ние сме наясно, че трябва да се опитаме да съставим кабинет. Надяваме се останалите политически партии, изключвам ГЕРБ, също да надскочат някои свои партийни цели", отвърна Тошко Йорданов от ИТН.

"Има основи неща, по които не виждам противоречия с останалите партии. Ако всеки субект надскочи разни свои точки и пристрастия в програмата си, би трябвало да успеем да съставим достатъчно стабилно парламентарно мнозинство. Ние ще предложим кабинет", каза още зам.-председателят на ИТН.

И посочи, че вариантът предсрочни избори е, ако останалите партии подходят тясно партийно.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК