България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: Трети избори ще са катастрофални за всички участници в системата

Любомир Стефанов и Иван-Асен Иванов: Има политическо съзряване в ИТН, нужна е предпазливост спрямо БСП и ДПС

23.07.2021 | 09:23 Редактор: Здравко Черкезов

Президентът Румен Радев започна консултации с представители на парламентарните групи в 46-ото Народно събрание преди да връчи мандат за съставяне на правителство. 

"Консултациите са проформа разговор за установяване на политическите намерения на силите. След като тази формалност мине, предстои и връчването на първия мандат. По-важно е не какво се случва на тези консултации, а какво се случва на заден план между самите партийни сили и тези съвещания, които ИТН организира", заяви политологът Иван-Асен Иванов в студиото на "България сутрин"

"Партиите участват в тази процедура, за да свикнат, че демокрацията се движи по правила. И да си припомнят, че предизборната кампания е свършила. Време е за вършене на работа, има отговорности и процедура. Времето е малко, а трети избори ще са катастрофални за всички участници в системата. И президентът ще им припомни, че трябва да се придържат към думите си, защото всички български граждани гледаме и внимаваме", посочи от своя страна политологът Любомир Стефанов.

Иванов вижда политическо съзряване в решението на ИТН да проведе консултации не само с ДБ, ИБГНИ, но и с БСП и ДПС.

"ИТН водят доста самосиндикална политика, те не се съобразяват с никого. Това бяхме свикнали да очакваме от тях, но през последните дни, особено със скандала около предложението им за кабинет, виждаме, че имат политическо съзряване. Самият факт, че ДПС и БСП са поканени на съвещание с ИТН, показва, че те разбират каква е настоящата ситуация и разбират, че без тези няколко депутати практически ще бъдат бламирани във всеки един момент", изтъкна политологът.

Според Стефанов първият проектокабинет не е бил фалстарт, а преднамерен опит.

"Слушайки думите на зам.-председателя на партията - г-н Йорданов, и тези на г-н Станев, разбрахме, че това е било целенасочена медийна стратегия. В крайна сметка видяха линиите къде стоят с този си детински ход. Но динамиката, в която влязоха - в обяснителен режим, не им е комфортна. Това беше някакъв ход, който странно позиционира ИТН. Започнаха да се откриват припокривания с програмите на други по идеи", отбеляза той.

Стефанов се съгласи с Иванов, че е показателен фактът, че БСП и ДПС са поканени на разговори с ИТН.  

"ГЕРБ, че не са поканени, не е грешка, но начинът е много демонстративен. Струва ми се, че в един момент може да се изпадне в ситуация да се правят политики напук", опасява се политологът.

Опасно е и да се разчита прекомерно на подкрепата на БСП и ДПС, защото "знаем какво се е случвало в такива коалиции", припомни Стефанов. Затова, според него, е важен въпросът доколко ще им се позволи на двете партии на статуквото да участват в управлението.

"Намеренията на ИТН са правителството им да издържи по-дълго. Отварянето към партиите на статуквото означава, че ще търсят мнозинство с техни гласове. БСП и ДПС имат нова позиция - отделени от ГЕРБ", посочи Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК