БСП разчита на диалог в събота с ИТН, другото би било авторитарен подход

Няма да има резултат от разговорите още на първата среща, категоричен е депутатът Димитър Данчев

22.07.2021 | 21:35 Редактор: Елеонора Танева

БСП очаква диалог по време на срещата с "Има такъв народ", която трябва да се проведе в събота. 

"Ние ще чуем това, което те имат да ни казват. Предполагам ще обявят приоритетите си в рамките на управлението, за което ще търсят нашата подкрепа. Надявам се, че ще има диалог, който предполага да се чуят исканията и на двете страни. Другото би било монолог и авторитарен подход". Това заяви депутатът от "БСП за България" Димитър Данчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни, че в създалата се ситуация няма как да бъдат подкрепени всички очаквания на левицата. Но не биха отстъпили от социалните ангажименти, които са поели.

"Всички социални и икономически проблеми чакат своето решение и се надявам от ИТН да са отворени за диалог. Разчитам, че управлението, за което си търси подкрепа, ще бъде социално отговорно", каза народният представител. 

И изрази надежда, че разговорите в събота с партията на Слави Трифонов няма да бъдат последни.

"Ние в неделя ще имаме заседание на Националния съвет. Тогава ще решим дали това, което предлагат от ИТН, ще може да бъде подкрепено от нас. Ще бъдат обсъдени приоритетите, за които бихме дали своята подкрепа за съставяне на правителство или бихме търсили така, ако се стигне до връчването на мандат на БСП", заяви Димитър Данчев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че днес са подкрепили създаването на всички комисии, които бяха предложени, за да се стигне до истината по всички казуси.

"ГЕРБ напуснаха залата, защото направиха предложение, което не съответства на очакванията на комисията, която трябва да разгледа действията на правоохранителните органи по време на протестите през миналата година. Младен Маринов беше на тези протести в качеството си на министър на вътрешните работи, няма как да бъде част от Комисията", добави Данчев.

Очакванията му за работата на 46-ото НС са свързани и с реализацията на съдебната реформа.

"Виждаме, че негативните доклади на ЕК по отношение на върховенството на закона продължават. Корупцията е един от най-често срещаните проблеми. Дано партиите на протеста потърсят начин да проведат реформата. Не е задължително да се започне с фокусиране върху личността на главния прокурор. Има и други теми - контрол върху работата му, начина, по който се избира ВСС, премахването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура", конкретизира депутатът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК