Спор за опазването на дивите плажове край Царево

Общинският съвет - некоректно и арогантно е

13.07.2021 | 21:56 Редактор: Юлия Христова

Предложението горите и земеделските земи около плаж "Корал" да влязат в нови защитени зони по "Натура" 2000 срещна отпор от общинарите в Царево.  Мотивът - все още няма приет Общ устройствен план на морската община.  

"Докладната  е така разписана! До приемането на ОУП с екологична оценка и до приемането на Плана за управление на парк "Странджа" е некоректно, арогантно и обидно някой да се опитва постоянно да слага нови и нови територии на картата на община Царево", каза кметът на Царево Георги Лапчев.

"Това, което прави общината е поредното безумие! Те нямат никакви правомощия. Общината отново защитава интересите на някакви частни инвеститори", заяви Атанас Русев от Сдружение „Да запазим Корал”.

А от общината контрират, че са засипани от жалби на над 200 собственици на имоти, чийто земи попадат в новите защитени зони. 

"Някой, някъде в един кабинет да реши , че бащиният му или дядовия му имот се превръща в защитена територия без дори да бъде информиран.Опасенията им са, че ще има толкова строги рестрикции, че ще станат отново собственици на резерват", допълни кметът. 

Юристи обаче коментират, че гласуваната докладна записка е правна безмислица, защото не е от компетенцията на местния парламент. 

Преценка, кои зони да попаднат в Натура 2000, се прави на ниво правителство и Европейска комисия. 

"Виждаме, как Лапчев се мъчи да хвърли прах в очите на хората , на които явно е обещал много неща за територията на Община Царево. Крайно време  е в 21 век да разберем, че природата е най-ценният ни ресурс и е време да изберем управници, които могат да управляват, не само да я застрояват", обясни адвокат Дончо Бораджиев от Сдружението „Да запазим Корал".

Проектът за Общия устройствен план на Царево, миналата година, беше спрян за пореден път от природозащитни организации,  тъй като предвижда масово, ново застрояване на територията на общината. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК