Работодатели вдигат заплатите, но няма кой да работи

Всеки втори предвижда 20% увеличение на възнагражденията до края на годината

08.07.2021 | 20:25 Редактор: Елеонора Танева
Работодатели вдигат заплатите, но няма кой да работи

Увеличение на заплатите се очаква през втората половина на годината заради дефицит на кадри. София, Варна и Бургас ще са регионите с най-големи увеличения, следвани от Пловдив. Това са част от изводите на изследване на МanpowerGroup България. Проучването е направено сред 513 работодателя.

Почти половината от тях възнамеряват да увеличат заплатите до 20%. 2% от тях прогнозират по-голям ръст.   

"Не виждаме никъде тенденция за намаляване, макар и половината компании да не планират увеличение. Това се дължи на отварянето на икономиката, нов бизнес, който идва в страната, и недостига на кадри – това са тенденции и от минали години“. Това каза Мария Стоева, мениджър продажби и бизнес развитие пред bloombergtv.bg.

Тя отбеляза, че има сериозен рестарт на търсенето на работна ръка във всички сфери след вдигането на мерките заради пандемията. 

"Най-високо е то в сектори като IT, производство, здравеопазване и фармация – тук от много дълго време има недостиг и се говори за внос на кадри. В тези сектори повишаването на възнагражденията се получава по естествен път“, каза Стоева.

По градове и региони София, Варна и Бургас са с най високи очаквания, следвани от Пловдив.

"Това е хубава тенденция. Виждаме да се стопява разликата, особено в определени сектори, между София и останалата част на страната. Все още има разлика и тя ще е факт за дълго време. но започва да намалява заради инвестициите във Варна и Бургас“, каза Стоева.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
4 rate up comment rate down comment 0
Хаха
преди 2 години
Ами умнико преиммен - защо не станеш работодател да видиш как те начка държавата и да видиш как се наемат кадри, като повече от половината името си не ногат да напишат, не стават *** за зеле, мързеливи и нагли. Акде да не саваш акъл кой, къде и какво да прави, че и аз мога да ти кажа - като не те устройва - марш в Албания. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 2
Стига копирате и ра
преди 2 години
Докато не се вдигне минималната заплата на минимум 1000 лева ще получите качествена работна ръка през крив макарон . Самите вие ни научихте - колкото плащате толкова ще ви работим ..... ако не ви харесва в БЪЛГАРИЯ драги ми работодатели си отворете фирмите в Албания,( северна македония ) или Африка . Сигнализирай за неуместен коментар