Служебният кабинет: Милиарди са раздадени без обществени поръчки

Трима министри от кабинета с нови разкрития

30.06.2021 | 13:43 Редактор: Десислава Атанасова

Огромни плащания на държавни пари са правени през последните години без обществени поръчки. Голяма част от средствата са платени авансово, но няма извършени дейности. Това стана ясно от брифинг на трима министри от служебния кабинет.

Един от основните проблеми се крие в процедурите "ин хаус”, обясни преди това говорителят на МС Антон Кутев. 

"Това са вратички в закона, позволяващи даването на огромно финансиране без конкурси”, обясни Кутев.

Според финансовия министър Асен Василев публичните предприятия са сключвали договори за над 20 милиарда лева. От тях 11 млрд. и 700 млн. са били с поръчки. 8 милиарда са раздадени без поръчки. 

Министърът на икономиката Кирил Петков даде пример с магистрала "Хемус".

"През 2018 и 2019 г. с министерски постановления държавата осигурява 3,71 млрд. лева, за да се изгради „Хемус”. След това Регионалното министерството дава на строителна компания 1 млрд. и 140 млн. лева, за да изгражда магистрала "Хемус” към края на 2020 г. Съответно 996 млн. са раздадени на 45-50 фирми авансово за магистралата", обясни още министър Петков.

И допълни, че за София Тех парк без обществена поръчка са дадени 182 млн.

Според регионалния министър Виолета Комитова, 570 милиона лева са отпуснати за укрепване на свлачища, без конкурс, като причината е била спешност.  

Според служебния кабинет 42% от парите на държавните предприятия са раздадени без обществени поръчки. На немалка част от обществените поръчки, които са минали по законов ред, се е явил само 1 кандидат.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Илиев
преди 2 години
Разрешението за засмукването на милиардите от фирми близки до властта,са идвали от едно единствено място.Следствие,прокуратура,съд,затвор,така биха постъпили в родината на европейския прокурор Лаура Кьовеши.Милиарди са пълнили банковите сметки на приближени до Борисов,а народа гънейки се като глистей,се чуди как да свързва двата края.Идват избори!Българино,ако продължиш със "спането",нищо добро не те очаква.Твоята съдба,е в твоите ръце!Проспиш ли я и Господ не може да ти помогне! Сигнализирай за неуместен коментар