Източване чрез обществени поръчки, "Автомагистрали" е сключвала договори с трети лица

По времето на третия кабинет "Борисов“ дружеството е получило 4 милиарда лева от държавата

02.06.2021 | 19:35 Редактор: Жаклина Иванова

Държавното дружество "Автомагистрали“ е получило милиарди левове от държавата в нарушение на закона. Това показва одитен доклад на Сметната палата. Контролният орган е констатирал редица нарушения, свързани с преотдаване на спечелени обществени поръчки.

По времето на третия кабинет "Борисов“ дружеството ''Автомагистрали'' ЕАД е получило 4 милиарда лева от държавата. С получените средства са извършвани ремонти и модернизация на участъци от републиканската пътна мрежа. Заради съмнения как се използват публичните средства 44-ото НС моли Сметната палата да извърши одитен доклад на дружеството.

Сметната палата констатира, че дружеството "Автомагистрали" често е печелило обществени поръчки с перфектните си оферти. Оказва се обаче, че фирмата не може да изпълни спечелените от държавата проекти. Така, в разрез със закона, тези поръчки са възлагани на други компании.

По този начин на третите лица е дадена възможност да разполагат за неопределен период от време с голям публичен финансов ресурс, без да има каквото и да е насрещно изпълнение на строително-монтажни работи. За това, че дружеството не разполага нито с хора, нито с техника да изпълнява спечелените обществени поръчки, алармират и от БСП. 

"И като отворите доклада, ще видите, че АМ няма нито една машина за полагане на асфалт. Има три секретарки. АПИ е знаела, че АМ не е има възможност да изпълнява тези поръчки за 4 милиарда лева", коментира Румен Гечев от БСП. 

"През тези 4 години и министър Нанков и министър Аврамова са лъгали народните представители, че АМ има капацитет", отбеляза Георги Свиленски от БСП.

От дружеството "Автомагистрали" определиха като неверни твърденията на БСП. 

"Много нещата могат да се кажат по одитния доклад, въпреки нещата, изнесени от доклада", уточни Стоян Беличев от "Автомагистрали" ЕАД.

Директорът на АПИ Георги Терзийски не отговори на нашите обаждания. Телефонът си не вдигна и бившият зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков. 

Служебният министър Виолета Комитова също отправи критика и обяви, че от 84 спечелени поръчки е реализирана само една.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК