Сметната палата откри нередности в обществените поръчки на "Автомагистрали"

Приключи одитът на дружеството

02.06.2021 | 12:26 Редактор: Тодор Петров
Сметната палата откри нередности в обществените поръчки на

Сметната палата извърши одит за съответствие на изпълнението на обществените поръчки, възложени на „Автомагистрали“ ЕАД, в периода от 01.01.2016 г. до 31.12.2020 г.

Установените факти и обстоятелства, както и констатираните пропуски и слабости във вътрешните правила на дружеството не дават увереност, че „Автомагистрали“ ЕАД разходва ефективно, конкурентно и прозрачно публичните средства за изпълнението на възложените му значителни по обем и сложност дейности, за които не разполага с достатъчен собствен капацитет, се казва в становището на Сметната палата.

През одитирания период „Автомагистрали“ ЕАД изпълнява 14 договора за обществени поръчки на обща стойност 3 768 836 хил. лв. без ДДС, 12 от които са сключени с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), и 2 – с Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК). 

Шест от изпълняваните от „Автомагистрали“  ЕАД договори, са възложени без провеждане на процедура за възлагане на обществени поръчки, чрез „in house“ възлагане на основание чл.14, ал.1, т.6 от ЗОП. 

От тях четири договора по този ред на възлагане са сключени между „Автомагистрали“ ЕАД и АПИ за изпълнение на значителни по обем и сложност работи, свързани със строително-монтажни дейности по укрепване на обекти, изграждане, доизграждане и модернизация на участъци от републиканската пътна мрежа. Общата им стойност е 3 652 036 хил. лева без ДДС, което е 96,9% от общата стойност на всички изпълнявани от „Автомагистрали“ ЕАД договори през одитирания период. 

От анализа на капацитета на „Автомагистрали“ ЕАД е видно, че собствените ресурси на „Автомагистрали“ ЕАД не са достатъчни за цялостно изпълнение на възложените му дейности.

За изпълнение на значителните по обем и сложност инфраструктурни обекти, които са възложени на „Автомагистрали“ ЕАД в припокриващи се периоди за тяхното изпълнение (основно 2019 и 2020 години), дружеството е сключило редица договори с трети лица. По този начин значителна част от възложените поръчки на „Автомагистрали“ ЕАД е превъзложена и изпълнителят по договорите „Автомагистрали“ ЕАД е заменен. 
 

„Автомагистрали“ ЕАД е избран за изпълнител по облекчен ред като отговарящо на посочените в закона условия и следва да изпълни дейностите по договорите, а не да ги превъзлага на трети лица, се казва още в позицията на Сметната палата. 

Външните за дружеството изпълнители, доставчици и контрагенти са избирани по вътрешен ред и правила, при което са установени пропуски.

Одитният доклад е публикуван на интернет страницата на Сметната палата на адрес www.bulnao.government.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК