182 млн. лв. са дадени за укрепване на свлачища, готов е само един обект

НАП и Агенцията за държавна финансова инспекция ще направят проверка по договорите

01.06.2021 | 19:35 Редактор: Тодор Петров

25 строителни фирми дължат 182 милиона лева, дадени им авансово от държавната фирма "Автомагистрали" за укрепване на свлачища. Това обяви регионалният министър Виолета Комитова. 

Парите са отпуснати през 2019 година. С тях е трябвало да бъдат укрепени 84 свлачища в рамките на 2 години. 6 месеца преди да изтече срокът обаче, е готов само един обект, а 15 са само на хартия. 

НАП и Агенцията за държавна финансова инспекция ще направят проверка по тези договори, заяви министърът. Комитова коментира още, че за момента не е ясно дали ще има рокади в ръководството на държавната фирма "Автомагистрали", тъй като шефът ѝ Стоян Беличев е в отпуск. 

Тя не потвърди и дали е вярна изнесената информация, че месечната заплата на Беличев е 12 хиляди лева. Но допълни, че за последните 4 години заплатите в министерството са скочили няколко пъти, което било странно предвид ситуацията в сектора.

"Имаме само едно разрешение за строеж на Рилския манастир, а не 84 броя. Натъкнахме се на следния парадокс в края на 2021 година - сроковете на договорите изтичат, парите се намират в 25 фирми, повтарям 182 милиона, а дейностите, които е трябвало да бъдат изпълнени си остават в далечното бъдеще. Житейската логика показва, че аз лично не бих управлявала парите си по този начин. Имам намерение да си направя къща след 5 години, нямам проект, а днес да си купя тухлите и мебелите, без да знам колко ще ми е голяма къщата", коментира Комитова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК