Удължават мярката "60/40" с два месеца, променят механизма за отпускане на парите (ОБНОВЕНА)

За това се разбраха социалните партньори на среща на НСТС

28.06.2021 | 13:55 Редактор: Жаклина Иванова

Удължаване на мярката 60/40 обсъди на заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество. Предлага се подкрепата за бизнеса да продължи, но при прецизиране на механизма за отпускане на средствата. Какво се променя и какво се запазва?

Предложението на социалните партньори е подкрепата за бизнеса да продължи, но с промяна в условията. Мярката ще важи за месеците юни и юли, като служебните министри предлагат да се отпуснат още 120 млн. лв. от бюджета.

"30% спад в оборота държавата ще подпомогне 50 на 100, при спад с 40% помощта ще се запази 60/40", каза министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Маргарита Георгиева е управител на хотел и заведение. Кандидатстването по удължената мярка 60/40 определя като трудно и тромаво. Все пак успява да подаде документи.

"Въпреки тежките бюрокращини, които са съпътствани, с многото справки, които се изискват", посочи Маргарита Георгиева. 

Среща обаче трудности при кандидатстването по програмата.

"Голям проблем мога да кажа, че всъщност и това, че с всяко удължаване на тази процедура се изискват отново попълване на същите документи, което за нас е едно ненужно действие", допълни тя.

Не са установени промени в условията за кандидатстване по трета фаза на финансиране. Промяна има само в мярката 60/40, която въпреки, че е удължена става недостъпна, категорични са от Българската Асоциация на Заведенията. 

"Преди се искаше 20% спад на оборота, за да може да кандидатствате за 60/40, сега се иска 40% спад на оборота. Ако някой бизнес има месец, два, три 40% спад на оборота, той няма нужда от 60/40, той е за ликвидация", обясни председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България предлагат в новия дизайн на мярката да се добави пътническият и въздушен транспорт. 

"В България има 20 авиокомпании, 13 от тях са пътнически и те са в много тежко състояние", заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

Резерви към изменението на мярката 60 /40 изказаха от КТ "Подкрепа“, защото според тях от обхвата на помощта са изключени някои бизнеси, като например мините Марица Изток. 

"Когато държавни предприятия не получават квота от регулирания пазар, нямат средства за заплати, се случва това, което се говори в целия комплекс – подготвя се съкращение на 2000 миньори до края на тази година, което е огромен проблем", смята Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Предстои в следващите дни Министерският съвет да гласува постановлението за изменение на мярката, а правителството е започнало процедура и по актуализация на бюджета, обяви министърът на финансите Асен Василев.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК