КНСБ предлага мярка "75/100" да замени досегашната "60/40" 

Очаква се предложените мерки да бъдат детайлно обсъдени на заседание на НСТС

09.06.2021 | 17:21 Редактор: Здравко Черкезов
КНСБ предлага мярка

Да се въведе мярка "75 на 100", която да замени досегашната "60 на 40", и да действа до края на годината - това предлага КНСБ на служебния вицепремиер и социален министър Гълъб Донев. Целта е тя да се прилага за подкрепа на заетостта и доходите на работещите в предприятия със спад на приходите от продажби заради Ковид-19. 

Мярката е включена и в резолюция на Икономическия и социален съвет, приета в подкрепа на икономическото възстановяване на предприятията и на заетостта, казаха още от КНСБ, цитирани от БНР. 

Предложението на синдиката е новата мярка "75/100" да се прилага за случаите на въведено непълно работно време от предприятията, изпитващи затруднения, които се изразяват в намалени приходи от продажби поне 20% за съответния месец, за който се кандидатства, в сравнение с 2019 година.

Идеята е държавата да плаща 75 на сто от заплатата и осигуровките за часовете на непълното работно време, но до четири часа на ден. Работодателите да плащат на 100 процента за останалото време. КНСБ настоява за отраслите "хотелиерство и ресторантьорство", както и "пътнически транспорт", в това число въздушен, да продължи мярката "80/20". 

Мерките да действат при тези условия до края на годината, иска още синдикатът. Синдикалистите предлагат също така да продължи действието на мярката "Заетост за теб", а по нейно подобие да се разработи програма за насърчаване и запазване на заетостта в сферата на селското стопанство и първичната преработка на земеделска продукция. 

Очаква се предложените мерки да бъдат детайлно обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество до дни.

Снимка: БГНЕС (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК