Нови мерки: Схемата 60/40 продължава още 2 месеца, започва актуализация на бюджета

Служебните министри представиха новите стимули за бизнеса

04.06.2021 | 12:18 Редактор: Десислава Атанасова

Развързваме ръцете на банките, малкият и среден бизнес ще има възможност за бързо възстановяване и оборотни средства. Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на пресконференция днес.

"Предлагаме гаранционна програма с размер от близо 2,5 млрд. нови средства в българската икономика, където българската държава застава като партньор и покрива 50% на риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции", съобщи Петков и добави, че по този начин се развързват ръцете на банките.

По думите на икономическия министър новите кредити към малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение.

"Това означава, че в рамките на 10 дни може да кандидатствате в своята банка, само ако сте истински бизнес, с документи за последните 3 години, без ипотеки, да може да вземете до 70% от своите приходи през 2019 или 2020 година. Ще се взема кредит за 7-годишен период. Няма да има значение от кой бранш сте, стига да сте истински бизнес", каза още министърът, който определи 10-дневния срок за кандидатстване като безпрецедентен.

Служебният социален министър Гълъб Донев съобщи, че от този кредитен инструмент ще могат да се възползват и самоосигуряващите се лица.

"Икономиката върви към възвръщане на нормалните обороти. В страната се усеща плавен преход от затваряне на икономиката към съживяване и преход към възстановяване. Тези данни потвърждава и нивото на безработицата, което към 2 юни е 5,65%. На годишна база, спрямо 2020 г., е намаление с 37%", съобщи служебният министър на труда и социалната политика.

И допълни: "Ще продължим мярката 60/40 за още два месеца в рамките на нотифицирания размер на държавната помощ. Мярката е нотифицирана с размер 1,5 млрд. лева".

Той добави, че продължава и диалогът със социалните партньори по разработването на нови мерки за периода от септември до края на годината. А финансовият министър Асен Василев обясни, че започва актуализация на бюджета.

"Подготвяме актуализация на бюджета, която да запази текущите параметри, но да се актуализират разходните пера по тези мерки", каза той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години