Политолози: Пари за мерките и пенсионерите, пращат ученици на море - това не е бедна държава

Коментар на доц. Стойчо Стойчев и Любомир Стефанов

31.05.2021 | 21:28 Редактор: Искра Ангелова

Политическата реалност - промяна или подмяна? Какви са целите на служебния кабинет?

"За мен е смутно време, мътна вода, в която не е ясно нещата в каква посока поемат. Дали се работи за разчистване на сметки, лов на вещици, дали се търси реално състояние на държавата", каза политологът Любомир Стефанов в студиото на "Денят ON AIR".

Според колегата му - проф. Стойчо Стойчев, ние сме майстори на привидното.

"Всяка една промяна я подозирам в подмяна. Хората, които имат претенции да са носители на нов морал в сегашните условия, всъщност са вносители на мрежови групови интереси. Както знаете, изпълнението на бюджета има сезонен характер. В определени периоди на годината има повече приходи, а в други - по-малко. Ясно е, че има недостици. Въпросът е дали тези недостици могат да бъдат компенсирани от т.нар. фискален резерв, дали той ги покрива", подчерта гостът.

И добави, че досега не е видял държавата да е изпаднала в неспособност да си върши работата.

"Президентът ще праща учениците с учителите на море за сметка на държавата. Това не ми прилича на бедна държава. Две социални мрежи са много силни в България - едната е на МВР, другата е на учителите", категоричен е проф. Стойчев.

"Едни хора искат да има повече, за да харчат повече, а по-консервативно мислещите искат тези пари да ги заделят и да ги оставят за резерв. Намериха се 50 лв., за да се продължат добавките на пенсионерите. Парите, които са били заложени за подкрепящите мерки, също не спират. Деца ще пращаме на почивка. Не ми звучи като пробит бюджет и пробита държава", коментира Любомир Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Какъв ще е развоят между сблъсъка между Рашков и Борисов?

"Рашков каза нещо много скандално, оставям настрана атаките му към Бойко Борисов. От много години го гледам като поведение. Да кажеш, че главният прокурор бил функция на Бойко Борисов - това е безобразие. То не е безобразие за една европейска държава, то е безобразие за една Централно азиатска държава. То в Узбекистан не може да си го позволи някой да го каже. Дотакава степен са се разпищоли някои хора тук, че са напът да сринат малкото доверие на гражданите в институциите", категоричен е проф. Стойчев.

"Проблемът се корени в това, че ние като публични говорители си даваме сметка за отговорността, която носим, заставайки пред вашата аудитория. На висотата на вицепремиерски пост, на Министерството на вътрешните работи - те не си дават сметка, че това години наред се случва, политически лица говорят колко са ни пробити институциите, колко ни е скапана държавата, кой на кого е човек. Не виждам вие да предлагате нещо да зашием държавата", допълни Стефанов.

И подчерта, че никой не поема отговорност за думите си.

"В момента пълна отговорност за действията на тези хора носи президентът Радев. Те не подлежат на никакъв друг публичен контрол. Друг е въпросът, че като избиратели имаме доста първични усещания. Доста хора се радват, злорадстват", каза проф. Стойчо Стойчев и подчерта, че "данданията" с уволненията прилича на подготовка за това, което ще се случи.

"Този кабинет в момента не прави политика. Той прави уволнения и назначения", отсече той.

А по думите на Любомир Стефанов в момента служебният кабинет не върви в правилната посока.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 1
Финансист
преди 2 години
Брейййй, Фигурантът се изцепи, че държавата се е разпаднала и потънала , а международните финансови агенции потвърждават рейтинга на България !!!!! Значи Борисов се е погрижил България да е в добро състояние ! Да видим в какво състояние ще остави държавата Фигуранта на есен ! Сигнализирай за неуместен коментар