Променят мярката "60/40" в помощ на засегнатия от пандемията бизнес

Предложението обаче предизвика опасения, предстоят обсъждания

19.06.2021 | 14:00 Редактор: Десислава Атанасова

Променят мярката за подпомагане на бизнеса в условията на пандемия, известна като "60/40". От нея вече ще могат да се възползват фирмите със спад на приходите над 40%. Новият вариант ще бъде обсъден от социалните партньори. 

Мая Русанова е собственик на хотел. До момента не е успяла да се възползва от мярката "60/40".

"Проблемът е, че при нито една от мерките няма разделение между хотелиери и ресторантьори, тъй като хотелиерите ни затвориха за доста по-кратък период", споделя тя.

Получила е финансова подкрепа по програмата "80/20", но срокът на мярката е до края на месеца.

"Спрат ли програмите, колкото и да са нищожни финансиранията, спрат ли в края на юни, не знам как ще работим занапред", посочи тя. 

Бизнесът и синдикатите се надяват подпомагането да продължи, а правителството има ново предложение. 

"Мярката 60/40 да остане да действа в този си вид със завишен праг за най-пострадалите сектори. И вместо 20% намаление за предходен период, да бъдат до 40%", заяви Боянка Димитрова от КНСБ

При спад от 30% компенсацията ще е 50 на сто от осигурителния доход. Според синдикатите, продължението на мярката е възможност за запазване на заетостта, но от бизнеса имат опасения, че ще се възползват трудно от мярката в новия ѝ вид. 

"Поне 80% от фирмите няма да имат възможност да кандидатстват", подчерта председател на СХР- Русе Красимир Иванчев. 

И двете страни са единодушни - мярката трябва да продължи да действа до края на годината. От бизнеса апелират за среща на правителството с работодателите от бранша "Туризъм", преди обнародването на мярката.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК