Ямболски медици на протест, имало натиск за оставката на директора на болницата

Лекари, медицински сестри и санитари са категорични, че ще продължат с демонстрациите

22.06.2021 | 19:24 Редактор: Жаклина Иванова

Над 100 лекари, медицински сестри и санитари от областната болница в Ямбол се обявиха в подкрепа на подалия вчера оставка директор.

Според протестиращите медици, причините за напускането на директора на държавната болница е политически натиск на проведения конкурс. Персоналът на лечебното заведение е изпратил отворено писмо до здравния министър, премиера, президента и омбудсмана. 

"Никакъв отговор няма от нито една от тези шест институции, до които сме го изпратили", каза лекарят в МБАЛ "Св. Пантелеймон” Ямбол д-р Вергина Матева.

В защита на директора са събрани и над 2500 подписа от граждани и болничен персонал. Самият директор д-р Димитър Рунков отказа да застане пред камера. Преди дни, когато обяви пред медии оставката си, заяви, че постът не му е самоцел.

"Тръгвам си от тази болница с две неща - с достойнство и с хапчета за кръвно", сподели д-р Рунков.

За една година управление е успял да стабилизира болницата финансово и кадрово, въпреки Ковид-кризата, посочиха още протестиращите. 

"Подобри ни заплатите и ги вдигна два пъти. Когато имахме нужда от него в Ковид-кризата, той беше неотлъчно до нас и до пациентите. Той беше тук денонощно", каза медицинската сестра в МБАЛ "Св. Пантелеймон” Ямбол Радост Тагарева.

Благодарение на директора е закупена нова медицинска апаратура. Започнали са строителни дейности за довършване на изоставена повече от 40 години сграда за нов болничен комплекс. Лекари, медицински сестри и санитари са категорични, че ще продължат с протестите си до връщане на директора на поста. 

Новият конкурс за директор на ямболската болница е обявен от здравното министерство на 18 юни.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК