България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

За 20 г. - 60 г. трудов стаж: Проблемът с лекарските дежурства бил тежък и нерегламентиран

Д-р Миндов подчерта, че тази практика трябва да бъде премахната

16.06.2021 | 08:32 Редактор: Десислава Атанасова

Премахване на лимитите в болниците и промяна на клиничните пътеки от следващата година - това поиска служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. 

Какви са позитивите и негативите на подобни промени и как се отразява 24/7 дежурството на общопрактикуващите лекари?

"Проблемът с дежурствата е много тежък и правно нерегламентиран. Не можем да изискваме, от когото и да е, да работи 24 ч. В София не е точно така, но в другите градове има колеги, които работят така, реално те за 20 години имат 60 години трудов стаж. Ние нямаме отпуск по Кодекса на труда. Аз средно почивам между 5 и 8 дни годишно. Това трябва да се премахне, не може да се работи така. Това заяви в "България сутрин" председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

Той подчерта, че трябва да се намери вариант, да се пренасочват пациентите към неотложни практики. 

"До 35 км трябва да е тази структура. Промянa, както беше по времето Москов, трябваше Спешна помощ да сключи договори. Но те нямаха интерес, а тези пари, които се освобождават могат да се насочват към такива практики. В София има много такива центрове, неотложни структури. Тези стотинки да бъдат насочени именно към тези структури", обясни още д-р Миндов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Медикът коментира ваксинацията в страната и спада на интерес към процеса.

"Тези, които искаха да се ваксинират, се ваксинираха. Тези, които се колебаят, сега работим с тях. Много е важен личният пример, но те взимат решение.  Имунитетът е нестабилен. Ще трябва да се осъвременяват ваксините - веднъж ваксиниран, веднъж преболедувал, това е процес, няма да спрем дотук, няма да имаме друг вариант", категоричен е д-р Миндов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

2
0 rate up comment rate down comment 0
вова
преди 1 месец
а д-р миндьо знае ли, че в медицината се работи на базата на доказателства, а не на предположения от рода на " най-вероятно " Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Всеки е свободен да решава Сигнализирай за неуместен коментар