Министър Кацаров: Лошите резултати се дължат на лошото управление на кризата

Опитваме се да организираме здравно-информационна кампания за ваксинирането, заяви той

15.06.2021 | 12:44 Редактор: Тодор Петров
Министър Кацаров: Лошите резултати се дължат на лошото управление на кризата

"Лошите резултати се дължат на недоброто състояние на здравната система и на лошото управление на кризата. Ковид-19 е проблемът, който прави тежка работата на здравния министър и на цялото правителство. Страната ни беше на първо място по смъртност от коронавирусна инфекция, имаше ниски нива на ваксинация, нямаше утвърден общ план за диагностика и лечение", заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на отчета на служебния кабинет.
        

"Дадохме приоритет на ваксинирането на възрастните хора и добрата новина е, че сега има относително висок брой ваксинирани от тях - над 400 хиляди души над 60-годишна възраст", отбеляза той.
    
Министър Кацаров припомни, че е възложил изготвянето на доклади и анализи за причините за смъртността, тъй като рискът от нова вълна през есента продължава да съществува и ако няма яснота за причините за лошите резултати, ще има такива и през следващата вълна.

"Опитваме се да организираме здравно-информационна кампания за ваксинирането. Правят се корекции в противоепидемичните мерки, внимателно следейки броя на болните, разпространението на вируса и появата на нови щамове", посочи още Кацаров. 

И добави, че намаляването на броя на заразените може да доведе страната ни до "зелена зона" според критериите на ЕК. Кацаров припомни, че България се включи в общата европейска процедура за осигуряване на ваксини и те са осигурени за 2022 и 2023 г.

"Здравната система има видими грешки, които могат да бъдат отстранени бързо. Здравната система може да работи много по-добре, не е въпрос само на пари, а на съгласия", каза още здравният министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК