България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Здравният зам.-министър: Фрапиращи нарушения! Жени Начева еднолично е сключвала договори за милиони

Проверяват се поръчки за над 100 млн. лв., обяви Димитър Петров

14.06.2021 | 09:38 Редактор: Елеонора Танева

"Проверките на предишното управление на Министерството на здравеопазването показват на този етап множество нарушения и фрапиращи случаи на еднолично взимане на решения за сключване на договори за милиони от страна на зам.-министър Жени Начева". Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров в студиото на "България сутрин".

Проверката на Инспектората продължава.

"Предварителните данни показват, че договорите за респиратори, лични предпазни средства са сключвани директно с китайски и южнокорейски фирми, без да е имало съгласуване. Директно с подписа на един заместник министър Жени Начева ги е давала на министъра, който ги е внасял в МС и решенията са връщани обратно за сключване договори", обясни начина на работа заместник-здравният министър. 

Той добави, че има данни за некачествени неща, които са купувани, като част от респираторите. По някои договори не е имало клаузи за неустойки, имало е просрочени доставки, купувани са излишни неща като "хлорохин" от Китай. Страната ни е имала достатъчни количества от дарения, а купените сега стоят складове и не се използват. Има вероятност срокът им на годност да изтече.

"Дали се касае за злоупотреби - това ще установи проверката. Вероятно тя ще бъде изпратена в прокуратурата. Поръчките, които са правени в този период, са за над 100 млн. лв. Част от тях, от 2021 г., са правени по сравнително нормален начин", уточни Димитър Петров пред Bulgaria ON AIR

Той добави, че по същата тема се извършва и проверка от ГДБОП.

"Ние не можем да проверим за три месеца всичко, проверяваме болниците, за които има много сигнали и онези, които са в тежко финансово състояние като "Александровска" и Хематологията в Дървеница. Трябва да се предприемат мерки в името на болниците и лекарите", каза още зам.-министър Петров.

Във връзка с проверката в "Пирогов", която се извършва от НЗОК, той уточни, че към момента има данни, че в една трета от ревизираните случаите вероятно се касае за фалшиви хоспитализации. 

"При всички положения ако има такива, Касата ще прекрати договора по конкретната клинична пътека. От това дали нарушенията са били локално ниво или от липса на контрол от страна на ръководството, ще се реши какви мерки да се предприемат", добави заместник-здравният министър.

В Министерството на здравеопазването не е постъпвала информация, че медици от болницата в Благоевград едновременно са се лекували от Ковид-19 и са получавали заплата.  

"Медицински одит ще извърши проверката. Има вероятност медици, които са били с положителен тест, да са работили в отделенията - тази практика я имаше по време на пандемията. Ако това е била причината - даже трябва да им благодарим", заяви зам.-министър Петков.

За новия новия шеф на "Александровска болница" той уточни, че е доказал във времето способността си да изправя лечебни заведения на крака. 

"Д-р Атанасов има проблем с проблемни болници. Под негово ръководство болницата в Нови Пазар и шуменската се сляха, което спаси едното лечебно заведение. Той беше прокурист в болницата в Ловеч. "Александровска" като финансови показатели е в тежко състояние, тя е академична болница и получава допълнителни средства, но и те не са били достатъчни. Министерството я е толерирало през годините. Ние ще помогнем с капиталови разходи за ремонт, тъй като базата е в трагично състояние. Ще видим за какво са отишли парите", коментира още заместник-здравният министър.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
ДЖ
преди 2 години
След всичките тези злоупотреби и нарушения, кога ще има наказани и вкарани в затвора, Господин Зам министър????? Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
3 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Хубаво започнаха проверки на всякъде, но защо имам чувството, че е само за медиен шум? Пак няма да има понесли адекватна отговорност. Да уволниш някого не е наказание за извършрни злоупотреби, а те това правят - уволняват. Сигнализирай за неуместен коментар