Зам.-министър Петров: Пациенти с Ковид-19 са приемани по други пътеки в "Пирогов"

Здравната каса проверява лечебното заведение за фалшиви хоспитализации

10.06.2021 | 13:47 Редактор: Здравко Черкезов

Здравната каса проверява "Пирогов" заради съмнения за фалшиви хоспитализации на над 900 пациенти за последните 8 месеца. След приключване на проверките здравното министерство ще реагира съобразно резултатите от тях, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров. 

"Проверени са хора и истории на заболяванията, които касаят пациенти, лекувани с Ковид-19, и след около месец хоспитализирани по други пътеки - главно с чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Ако има данни за неотчетена и неизвършена дейност, санкцията е прекратяване на договора на болницата по тази клинична пътека (с НЗОК - бел. ред.). Но ако са по-високи и в големи мащаби, това говори или знание на ръководството на болницата, или липса на елементарен контрол", заяви д-р Петров.

По думите на заместник-министъра, става въпрос за междинни резултати от проверката на Здравната каса. 

"Засега имаме пациенти, които са казали, че не са лежали там. Те очевидно нямат и тези диагнози по първоначални данни", каза още д-р Петров.

Ако има данни за отчетена, но неизвършена дейност, ще бъде прекратен договорът на болницата по тези клинични пътеки.

От болница "Пирогов" коментираха лаконично в писмена позиция, че лечебното заведение е едно от най-проверяваните в странaта. В момента текат едновременно шест различни проверки. 

От Здравната каса продължават проверките и в други лечебни заведения в страната, където има подозрителни хоспитализации.

Съобщено бе още, че националната болница за лечение на хематологични заболявания има задължения от над 10 млн. лева и е заплашена от декапитализация заради неефективно управление. В лечебното заведение продължават проверките.

Обсъжда се вариант за сливане на Хематологията с Онкологията - целта е да се намалят административните разходи.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК